maanantai 9. maaliskuuta 2009

Lisää paineita Lahdelle

Salpausselän kisojen kansainvälinen tuomaristo vai mikä lie Walter Hoferin direktoraatti on sitä mieltä, että Lahdessa ei voi suurmäestä hypätä, vaikka ei tuulekaan. Sunnuntain kilpailun siirtäminen pienempään mäkeen oli taas takaisku Lahden seuraaville MM-kisahaaveille. Hyppäjät ja valmentajat olivat sitä mieltä, että siirtopäätös oli turha.

Ensin doping, nyt tuulet (vaikka niitä ei olekaan). Tarkoittaa sitä, että vuoden 2015 MM-kisojen saaminen Lahteen tulee olemaan yhtä vaikeata kuin viimeksikin, kun vuoden 2013 MM-kisojen puolesta äänesti Suomi yksin.

Lisää paineita Lahdelle asetti ennen Salpausselän kisoja myös Yleisradion urheilupäällikkö Kari Mänty, joka kirjoitti blogissaan, että Lahteen tarvitaan uusi loistohotelli, ennen kuin Kansainvälisen hiihtoliiton herrat suostuvat täällä yöpymään.

Viime hakukierroksella Suomen Hiihtoliitto ja Lahden kaupunki esittelivät jo kuvineen päivineen uutta hotellia, mutta se ei riittänyt. Mänty kirjoitti "
Lahdessa usein vierailleen arvostetun hiihtopäättäjän" sanoneen, että tämä "löytää majoitushotellinsa pöydistä yhä samat kaiverrukset kuin niissä oli jo kymmenen vuotta sitten. Nukkavierusta ilmeestä pitää päästä eroon, jotta tärkeiden kisavieraiden viihtyvyys taataan."

Samainen Männyn kaveri kehotti lahtelaisia ottamaan mallia Liberecin mitaliseremonioista. Ne järjestettiin kaupungin keskustassa vanhojen rakennusten ympäröimällä torilla, joka täyttyi joka ilta kaupunkilaisista ja kisavieraista. Missä lienee Mänty luuhannut vuoden 2001 kisojen aikana, mutta silloinkin mitaliseremoniat olivat kaupungin keskus-tassa; toria ympäröivät talot eivät ehkä ole Lahdessa yhtä vanhoja kuin Liberecissä, mutta sen ei pitäisi olla esteenä kisojen saamiselle.

LIsää päin mäntyä mennyttä arvostelua: "Lahden kisahakemuksen heikoin lenkki saattoi viime kerralla olla urheilijoiden majoituspaikka. Vierumäen urheiluopisto täyttää sinänsä kaikki mahdolliset kriteerit paitsi yhtä. Liberecin syväkurkun mukaan Vierumäelle on Lahdesta aivan liian pitkä matka. Urheilijat eivät halua asua 30 kilometrin päässä kaupungin valoista, vaikka kuljetukset toimisivat miten hyvin tahansa."

Aika kaukana tuntuivat majoituspaikat olleen Liberecissäkin, koska itseään huonosta hyppäämisestä rankaissut Matti Hautamäki päätti kävellä stadionilta majapaikkaan, jonne talsiminen kesti puolitoista tuntia.

kari.naskinen@gmail.com