maanantai 23. maaliskuuta 2009

Kunnan omat lääkärit terveyskeskuksissa paras ratkaisu


Palvelusetelijärjestelmän laajentaminen terveydenhuoltoon lisää valinnanvapautta ja itsemääräämisoikeutta, sanotaan. Todellisuudessa valinnanvapauttaan voivat tässä järjestelmässä lisätä vain hyvätuloiset. Pienituloisilla ei tule olemaan mahdollisuutta saada samoja palveluja kuin hyvätuloisilla.

Kesäkuussa todennäköisesti voimaan astuva palvelusetelilaki tulee johtamaan siihen, että kunnallinen terveydenoito ajanoloon huononee. Viime keskiviikkona Hämeen alueuutisissa terveyskeskusten ongelmasta puhui Lahden sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Matti Liukko, joka viime viikolla ilmoitti lähdöstään Lahdesta. Suora lainaus ohjelmasta:

"Toimittaja: Liukko uskaltaa jo sanoa, että kunnan omat lääkärit terveyskeskuksissa sittenkin olisi ratkaisu.
Liukko: Tarvittaisiin kansallinen hanke ja prosessi, jossa perusterveydenhuollon lääkärin työn houkuttelevuutta saataisiin lisättyä."

Palvelusetelijärjestelmä ei houkuttelevuutta lisää. Se on suora yritystuki yksityissektorille ja on omiaan lisäämään lääkäreiden pakoa julkiselta puolelta yksityiselle. Julkinen terveydenhuolto jätetään rapautumaan, kun rahat suunnataan yksityiselle puolelle. Kysymys on Vanhasen - Kataisen hallituksen toistaiseksi mittavimmasta yksityistämistoimesta, ja samalla tulonsiirrosta hyvätuloisille ja yksityisille yrityksille.

Enpä tässä asiasta enempää, kun Ulla jo kirjoitti siitä omassa blogissaan (www.vaaranaskinen.fi).

kari.naskinen@gmail.com