perjantai 20. maaliskuuta 2009

Halvalla saa hyvää

Nyt kun on lama päällä ja rahat monilla vähissä, ovat hyviä ostospaikkoja halpatavarakaupat ja kirpputorit, samoin tehtaan-myymälät.

Ruoka on Suomessa kallistunut selvästi enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Siksi pitää etsiä edullisia ruokakauppoja. Sellaisia on Lahdessakin. Yksi parhaista on Koulutuskeskus Salpauksen myymälä Ståhlberginkatu 2:ssa (piharakennus), jossa myydään opetuskeittiön, -leipomon ja -konditorian tuotteita. Eilen ostin sieltä viisi isoa korvapuustia, yhteensä kaksi euroa. Lisäksi ostin erikois-herkullisen sianlihapateen; sellaisen niin kuin kalakukon kuoren (vehnästä) sisään oli pantu sianlihaa ja silavaa sekä mausteeksi valkosipulia, katajanmarjaa ja pateemaustetta (770 g, 9,34 euroa) - maukkain ruoka, mitä olin aikoihin syönyt.

Myymälän yhteydessä on myös lounasravintola, lounaan hinta neljä euroa. Aukioloajat: ma-to 9 - 16.30, pe 9 - 15.

Hyvä ja halpa leipä- ja pullakauppa on myös Oululaisen leipomon myymälä Oululaisen (Fazerin) myllyn portilla, ma-pe 9-17, la 9-13. Takuulla tuoretta ja halvempaa kuin muissa kaupoissa. Sinuhella on Vuoripojankadulla tehtaanmyymälä ja lounasravintola, avoinna aamuseitsemästä.

Oululaisen tehtaanmyymälästä saa myös kuitupuuroseosta, minkä ainesosat ovat kaura- ja ruishiutaleet, vehnä- ja ruiskuitu, pellavan-siemenet, kauraleseet ja dekstriini. Muutama viikko sitten vaihdoin neljän viljan aamupuuroni tähän terveysmylläri Pekka Mäki-Reinikan suosittelemaan aamudynamiittiannokseen, ja jo mausta ja jykevyy-destä huomaa, että on tuhtia tavaraa.

Ravintokuiduilla tarkoitetaan ravinnosta saatavia imeytymättömiä hiilihydraatteja tai niitä muistuttavia aineita. Riittävän kuitupitoisesta ravinnosta on runsaasti hyötyä terveydelle, sillä mm. ennalta-ehkäistään yleistynyttä paksusuolen syöpää. Kuidut myös tasoittavat verensokerin nousua sekä alentavat kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin määrää. Kuiduissa on myös se hyvä puoli, että ne lisäävät kylläisyyden tunnetta, mutta eivät kuitenkaan sisällä lihottavaa energiaa.

Oululaisen puolen kilon kuitupuuroseoksessa on ravintokuitua 26 grammaa. Vastaavassa määrässä tavallista kaurapuuroa ravintokuitua on 3 g ja ruispuurossa 11,5 g.

kari.naskinen@gmail.com