perjantai 16. tammikuuta 2009

Uusi vaalikausi käyntiin solvauskampanjalla

Uuden Lahden uusi, nuori päätoimittaja Tommi Berg aloitti Lahden uuden valtuustokauden solvaamalla henkilökohtaisesti Lahden johtavia kunnallispoliitikkoja.

Nimimerkin takaa Uusi Lahti "nimitteli" kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Ilkka Viljasta hierojaksi ikään kuin se olisi kelpaamaton meriitti kansanedustajalle. Toinen tyttäristänikin on koulutukseltaan hieroja-fysioterapeutti, mutta ei ole koskaan tullut mieleen halveksia hänen ammattiaan. Uusi Lahti ei kertonut lukijoilleen, että Viljanen teki parin vuosikymmenen menestyksellisen uran radiotoiminnassa, nosti viimeksi Radio 99:n (nyk. Radio Voima) yhdeksi Suomen johtavista paikallisradioista.

Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajaa Mika Karia Uusi Lahti halveerasi kirpputorityöntekijäksi. Mika Kari on Tuoterengas Oy:n kierrätyskeskus Patinan toimialapäällikkö. Patinassa on verhoomo, jossa kierrätykseen tulleita huonekaluja kunnostetaan myyntiin; verhoomo tarjoaa myös huonekalujen pesu- ja puhdistuspalveluja. Patinassa käsitellään myös atk-laitteita, televisioita, kylmälaitteita ym. sähkö- ja elektronikkalaitteita.

Joka tapauksessa Bergin lehti antoi ymmärtää, että hierojat ja kirpputoritoiminnasssa tavalla tai toisella mukana olevat henkilöt eivät ole niin yhteiskuntakelpoisia, että heitä tulisi valita tärkeisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Lahden sosiaalidemokraatteja yleisesti ottaen Uusi Lahti luonnehti ryhmäksi, joka henkilövalinnoissaan palkitsi "neuvostomallin mukaisesti eläkeikää lähestyviä pitkän linjan kehäraakkeja", tarkoittaen kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Kari Salmea sekä kaupunginhallituksen jäsentä ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaa Ulla Vaaraa. Ei tunne Berg niitä puolueiden periaatteita, joilla henkilöitä eri luottamustehtäviin valitaan.

Nämä kaksi "kehäraakkia" saivat yhteensä 2531 ääntä. Kun tähän lisätään Viljasen ja Karin äänet, saadaan 4295, ja nämä äänestäjät Uusi Lahti mitätöi.

Asiantuntemattomuutensakin Uusi Lahti paljasti, kun se mainitsi, että Jari Salonen siirrettiin "höyhensarjan luottamustehtäviin", kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi. Tarkastuslautakunta on kaikkien muiden lautakuntien yläpuolella, niiden toiminnan valvoja.

Olen jo kuullut, että eräiden poliitikkojen keskuudessa on pohdittu, pitäisikö Uusi Lahti jäättä tästä eteenpäin omilleen - ei annettaisi haastatteluja eikä minkäänlaisia kommentteja. Olisi iso tappio Uudelle Lahdelle, jos osa poliitíkoista lopettaisi kaiken kanssakäymisensä Uuden Lahden kanssa, suuntaisi tiedottamisensa kaikille muille lehdille ja radioille.

Bergin on turha piiloutua hankkimansa nimimerkin taakse. Lehdestä vastaa aina ja joka tilanteessa yksin päätoimittaja, varsinkin tällaisessa tilanteessa, jossa lehdessä olevan tekstin kirjoittaja ei ole tiedossa.

Virheitä toki sattuu, ja varsinkin, kun Berg on päätoimittajaksi tulonsa jälkeen käynyt ylikierroksilla, mistä näkyvänä osoituksena hänen jatkuva itsetehostuksensa - minä minä minä. Omalla Uusi Lahti -urallani tein kaksi sellaista loppuun asti harkitsematonta juttua, joiden kohteilta pyysin nöyrästi anteeksi lehden seuraavassa numerossa, nyt on tällainen paikka Bergillä.

Viisi vuotta sitten sain Lahden kaupunginhallituksen myöntämän Lahden kultaisen mitalin, se tuli hyvin toisenlaisesta journalismista, mihin Berg on nyt lähtenyt. Mitalinjakoperusteissa mainittiin myös harjoittamani rakentava kritiikki, sitä ei Bergin herjauskampanja ole.

Uusi Lahti voi tällaisella kirjoittelullaan saada sensaatio- ja roskajournalismista kiinnostuneet lahtelaiset lukemaan lehteä hyvinkin innokkaasti, mutta samalla lehti menettää sitä yleistä arvostustaan, mikä sillä aikaisemmin on ollut.

Kirjoitan tämän jutun Uuden Lahden ensimmäisenä ja pitkäaikaisena päätoimittajana (ja kieltämättä myös yhden "kehäraakin" puolisona). Olen huolissani alulle panemani lehden tulevaisuudesta.

kari.naskinen@gmail.com