tiistai 20. tammikuuta 2009

Verotustilastojen rinnalle myös hyväntekeväisyystilastot

Lehdessä oli uutinen, että kanadalainen filmitähti Michael J. Fox (47) lahjoitti 600 000 euroa amerikkalais-ruotsalaiselle biotekniikkayhtiölle, joka kehittää parkinsonintautia hidastavaa lääkettä. Fox itse on sairastanut tautia vuodesta 1991.

Yhdysvalloissa on lahjoittamisesta tullut suorastaan "muotia". Yksi virike tälle on ollut se, että isot talouslehdet ovat alkaneet aikaisempaa näyttävämmin kertoa lahjoituksista.

Miten olisi meillä, kannattaisiko loppuvuoden verotustilastojen rinnnalla alkaa julkaista myös lahjoitustilastoja?

Raamatussa kylläkin sanotaan, että "varokaa tuomasta hurskaita tekojanne ihmisten katseltaviksi" (Matt. 6:1). Näiden oikeanlaisten hurskastelijoiden julkinen tilastointi on kuitenkin yksi syy siihen, että erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin lahjoittavien määrä on kasvanut ja summat suurentuneet.

Joillakin on tietenkin ketunhäntäkin kainalossa. Kun Bill Gates lahjoitti 200 miljoonaa dollaria kirjastoille niiden tietokonehankintoja varten ja Gatesin omistama Microsoft-yhtiö toisen mokoman tietokoneohjelmistojen hankkimiseen, niin kyllähän siinä samalla tehtiin kovan luokan markkinointia.

CNN-kanavan omistaja Ted Turner sanoikin suoraan, että "mitä enemmän teen hyvää, sitä enemmän ansaitsen rahaa". Turner lahjoitti YK:lle miljardi dollaria jaettuna kymmenen vuoden ajalle. Turner sanoi menettävänsä Forbes-lehden vuosittain julkaisemalla maailman rikkaimpien ihmisten listalla 25. sijan, mutta korvaukseksi tästä hän on nyt lahjoittajien listan ykkönen.

Le Monde diplomatique -lehden suomenkielisessä kirjasarjassa (7/2008) kerrotaan yhdysvaltalaisesta jäätelöfirmasta Ben and Jerry, joka on saanut avokätisyytensä takaisin satakertaisena. Yhtiö jakaa 7,5 % voitoistaan hyväntekeväisyyteen, ylistävien kirjoitusten tulva tuo ilmaista julkisuutta ja ihmiset kiirehtivät ostoksille, koska tuntevat tekevänsä hyvän teon aina nautiskellessaan hintavia kermajäätelöitä.

Lahdessa ovat hyväntekeväisyyttä harjoittaneet viimeksi mm. ne yritykset ja yhteisöt, jotka ovat lahjoittaneet rahaa Vesijärvi-säätiölle. Mutta miten saataisiin koottua sellainen lista, mistä vuosittain näkyisi kaikki suurimmat lahjoittajat, olkoot kohteet mitä tahansa?

Tosin kapitalismin evankelista Milton Friedman (1912 - 2006) sanoi, että yritysjohtajien tehtävänä on tehdä voittoja, eikä pelastaa maailmaa.

kari.naskinen@gmail.com