perjantai 2. tammikuuta 2009

Mitähän puolueita siellä hallituksessa oikein on...

Turun yliopiston viime syksynä tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista ei tiedä, mitkä puolueet muodostavat Suomen hallituksen. Varsinkaan nuoret eivät ole hajulla näistä asioista. Ei tiedetä edes sitä, mitkä kolmesta suuresta puolueesta istuvat hallituksessa.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on tulokset mielipidekyselystä, jossa oli tiedusteltu ihmisten tyytyväisyyttä hallituksen toimiin. Oli kysytty sitäkin, kuinka pettyneitä ihmiset olisivat, jos hallitus ei onnistuisi, esimerkiksi hyvinvointipalvelujen turvaamisessa sekä köyhyyden ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämisessä. Vastaajista 27 % sanoi, että hallituksen tällainen epäonnistuminen vaikuttaisi heidän äänestyspäätöksiinsä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Erikoista on, että Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten kannattajista 48 % sekä SDP:n kannattajista 33 % sanoi hallituksen epäonnistumisen vaikuttavan heidän äänestyspäätökseensä. Ilmeisesti he ovat viime vaaleissa äänestäneet Keskustaa tai Kokoomusta. Toinen vaihtoehto on, että he ovat kylläkin äänestäneet omia puolueitaan, mutta jos hallitus ei saa asioita sujumaan toivotulla tavalla, äänestetään ensi kerralla jotakin muuta.

Pari päivää aiemmin julkaistiin Hesarissa samasta Suomen Gallupin tekemästä kyselystä osa, missä käytiin läpi ihmisten antamia arvosanoja hallitukselle. Demareiden kannattajista 62 % antoi hallitukselle hyvän arvosanan.

Nämä tulokset ovat linjassa Turun yliopiston tutkimuksen kanssa: mistään ei tiedetä mitään.

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että tulevaisuudessa puolueiden kannatus on entistä enemmän riippuvainen niiden edustajien tunnettuudesta. Kun ei tiedetä, mitä puolueita Sauli Niinistö, Anni Sinnemäki, Jutta Urpilainen ja Henna Virkkunen edustavat, tärkeintä on se, miltä he näyttävät lehtikuvissa ja kuulostavat television viihdeohjlemissa.

Eikä hallituksen tarvitse viis veisata ihmisten mielipiteistä. Vaikka nyt vain 5 % kansalaisista pitää verotuksen alentamista hallituksen tärkeimpänä tehtävänä, on se Jyrki Kataisen ja Matti Vanhasen hallituksen asialistalla ykkösenä.

kari.naskinen@gmail.com