keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille

Iso otsikko Helsingin Sanomissa: "Köyhyyttä voi torjua toinen toistaan tukemalla" (24.12.2008).

Iso otsikko Etelä-Suomen Sanomissa: "EK:n Leif Fagernäs kiirehtii lisätukea yritysten rahoitukseen" (2.1.2009).

Miksi ei ole ollut sellaista otsikkoa, että yritysjohtajat tukisivat toinen toisiaan, jos jollakin menee huonosti?

Ei tule tällaista otsikkoa, koska yritysten kassat pumpataan heti tilivuoden päätyttyä tyhjiin, jotta omistajat saavat miljoonaosinkonsa. Eivät pysty auttamaan edes itseään. Tekniikka ja talous -lehden pääkirjoituksessa 21.11.2008 muisteltiin, miten oli joskus aikaisemmin: "Ennen oli sellaisiakin yrityksiä, jotka eivät joka vuosi tyhjentäneet osingoilla firman kassaa. Ne osasivat varautua siihen, että välillä pitää kestää laskusuhdanteenkin yli edes puolivaloilla ja olla ensimmäisenä iskussa, kun talous kääntyy nousuun."

Joitakin poikkeuksiakin tietenkin on. Television Suvussa on yritystä -sarjassa kerrottiin viime viikolla Koskisen Oy:stä Kärkölästä: edellisen laman aikana Koskisella ei väkeä vähennetty, vaan vähemmille työtehtäville jääneet pantiin koulutukseen. Koskisella oli sen verran rahaa reservissä, että ei heti aloitettu yt-neuvotteluja eikä itketty yhteiskuntaa apuun.

Yritysmaailman jumala Jorma Ollilakin vaatii edelleen, että yritysten verotusta on alennettava. Tämäkin olisi sitä elvytystä, mikä käytännössä - kaikissa muodoissaan - tarkoittaa vain tulonsiirtoa veronmaksajilta yrityksille, yhteisiä verorahoja yritysjohtajien hyvinvoinnin turvaamiseen.

Sen sijaan ihmisille ei elvytystä tarjota, päinvastoin. Sata-komitea esittää työttömyysturvan leikkaamista ja ansiosidonnaisen lisäpäivärahan poistamista alle 60-vuotiailta työttömiltä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on ihmetellyt suomalaista elvytyspeliä. IMF:n neuvojen mukaan Suomen pitäisi mieluummin auttaa ihmisiä kuin esimerkiksi pankkeja. Ei kelpaa Vanhasen - Kataisen hallitukselle. Sen ainoa näkökulma kohdistuu yritysmaailmaan. Mietittävänä on nyt sekin, että valtio ostaisi yritysten lainapapereita, jotta pankit vaan eivät joutuisi vaikeuksiin.

Katainen on vedonnut kansalaisiin vertaamalla nykyistä taantumatilannetta talvisotaan! Koko kansalta vaaditaan nyt "talvisodan henkeä" ja on toimittava "kokonaisedun kannalta oikein". Ei tunnu yli 30 vuotta talvisodan jälkeen syntynyt Jyrki-poika tietävän, mistä talvisodassa oli kysymys. Silloin ei torjuttu köyhyyttä eikä edes yritysjohtajien hyvinvointia, vaan ylivoimaisesti aseistettua vihollisvaltiota.

kari.naskinen@gmail.com