perjantai 9. tammikuuta 2009

Kun ei saa puheesta selvää

Jos Laura Birn joutuisi sanomaan oman nimensä, siitä ei saisi mitään selvää. Se menisi varmaan jotenkin niin, että "aua in".

Laura Birn on 27-vuotias näyttelijätär, jonka puhe on uudessa tv-sarjassa Morsian niin tukkoista sössötystä, että pakko oli lopettaa sarjan katsominen kesken ensimmäisen osan.

Laura Birn on peräti valmistunut Teatterikorkeakoulusta, mutta ilmeisesti siellä ei ymmärrettävä puheilmaisu kuulu tutkintovaatimuksiin. Laura Birnin tuhina on sitä samaa, mitä nuoret nykyisin yleisemminkin käyttävät. Esimerkiksi r- ja s-kirjaimia ei puheesta erota toisistaan; morsian-sanakin on yhtä suttua.

Yritin katsoa ja varsinkin kuunnella Laura Birnin näyttelemistä parhaani mukaan, mutta ei onnistunut. Edes television äänen paneminen tavallista kovemmalle ei auttanut.

Eikä Laura Birn todellakaan ole ainoa sössöttäjä, suhisija ja sanojen nieleksijä. Kai se siitä johtuu, että jo peruskoulusta saa huonot lähtökohdat. Nuorten puhe on kuin suussa olisi koko ajan puolet hampurilaisesta. Miten opettajat saavat selvää oppilaiden vastauksista, vai kysytäänkö tunneilla enää mitään, entä joutuuko koulussa enää ollenkaan pitämään esitelmiä?

kari.naskinen@gmail.com