torstai 29. tammikuuta 2009

Aika entinen ei koskaan enää palaa


Tämän hetken paras tv-sarja Mad Men kertoo ajasta, jolloin elämänmeno oli kovin toisenlaista kuin nyt. Eletään 1960-lukua. Vaikka maailma ympärillä on taas kerran uhkaavassa tilassa, kolmas maailmansota lähellä syttyä, on ihmisten arkielämä sekä kotona että töissä huumaavan leppoisaa. Töissä ei ole kiirettä, ja jos on toimistossa oma huone, siellä voi ottaa paukun aina kun siltä tuntuu, eikä tupakointiakaan estä mikään. Toimiston naisia voi kevyesti läpsiä pyllylle ja flirttailla, eikä kukaan tee oikeusjuttua sukupuolisesta häirinnästä.

Tosin tämä on vain yksi tapa katsoa Mad Meniä. On siellä toimistossa nimittäin jo sellaisiakin naisia, joista näkee, että naisasialiike tekee tuloaan. Ehkäisypilleritkin alkavat tulla muotiin. Joka tapauksessa: "eettiset työperiaatteet", savuttomuus, seksuaalisen ahdistelun tuomitseminen ja etninen monimuotoisuus ovat vasta edessäpäin.

Mainostoimisto Sterling Cooperissa on myös liikaa porukkaa, jos tilannetta verrataan nykypäivään. Työtahti on niin löysä, että Sterling Cooper ja Don Draper voisivat hyvin aloittaa yt-neuvottelut muutaman henkilötyövuoden vähentämiseksi.

Samanlaista meininkiä ei enää hyväksytä. Kun Nokian nettotulos oli toissa vuonna 6 miljardia euroa, mutta putosi viime vuonna 5,3 miljardiin, on yhtiö paniikissa. Pakko panna väkeä pihalle. Sitten vain kutsutaan paikalle pastori Katri Kuusikallio, joka siunaa lopputilin saaneet viimeisenä päivänä - Herran haltuun, kun herrat hylkäävät (HS 27.1.).

Tämä on pelin henki. Tärkeintä on se, mikä on omistajien osakkeiden arvo. Sijoitetun pääoman on kasvettava korkoa, ja kasvun on oltava aina suurempi kuin edellisvuonna. Nokian katastrofista saa kuvan, kun lukee tilinpäätöstiedoista, että sijoitetun pääoman tuotto oli toissa vuonna 52 %, mutta viime vain surkeat 36 %. Eihän ihmisiä voi pitää töissä, kun kerran miljoonan euron sijoituksella sai vain 1,36 miljoonaa.

Eikä siitäkään mitään tule, että liikevaihto putosi 51:stä 50,7 miljoonaan (vuonna 2006 se oli ollut 41 miljoonaa). Aloitetaan yt-neuvottelut, pannaan osa työntekijöistä pellolle ja kiristetään työtahtia lopuilta.

Tv-sarjan nimi on suomennettuna "Hullut miehet". Onkohan nimenkeksijä erehtynyt vuosisadasta?

kari.naskinen@gmail.com