lauantai 24. tammikuuta 2009

Lahden intelligentsija


Lähes päivälleen 20 vuotta sitten teimme Timo Taulon kanssa listan Lahden intellektuelleista, älyköistä. Koska Paavo Lipponen teki viime vuonna oman listansa Suomen intellektuelleista, on Lahdenkin tilanne tarkasteltava uudelleen.

Kirjassaan Järki voittaa (Otava, 2008) Lipponen määrittelee intellektuellin monella tavalla: "Intellektuelli pyrkii käyttämään älyään (intellect) työskennelläkseen, pohdiskellakseen, spekuloidessaan tai esittääkseen kysymyksiä laajasta erilaisten ideoiden valikoimasta. Intellektuelli on ihminen, joka on uppoutunut syvälle ideoiden maailmaan ja yhdistää tietojaan kokonaisnäkemykseksi. Yleisesti intellektuelleilla tarkoitetaan kuitenkin pientä joukkoa ihmisiä, jotka älynsä, tietojensa, luovuutensa ja keskustekuvalmiutensa takia erottuvat suuresta yleisöstä" jne.

Toisaalta "intellektuellit löyhkää, tylsempiä ihmisiä et maailmasta löydä", sanotaan Paul Austerin romaanissa Sattumuksia Brooklynissa (Tammi, 2008).

Yksi kriteeri on myös, että listalle ei pääse, jos ei ole ajatuksineen julkisuudessa. Siksi esimerkiksi Lahden yliopistomaailman edustajia ei listalle juurikaan pääse. Ei riitä, vaikka kuinka olisi oman alansa huippu, jos me muut emme siitä tiedä. Eikä sekään riitä, että on huippu nimenomaan omalla alallaan, pitää olla laaja-alaisempi.

Silloin 20 vuotta sitten löysimme Lahdesta itsemme lisäksi viisi muuta intellektuellia, tässä järjestyksessä:

1. Ossi Kivekäs, originelli mielipidevaikuttaja, joka on tehnyt lehdestään johtavan kulttuuri-instituution maakunnassa.
2. Heikki Lampi, luovan älyn tuulahdus matalan tulotason junttikaupungissa.
3. Jalo Paananen, yritysmaailman ideologi.
4. Raija-Sinikka Rantala, analyytikko, joka panee asiat oikeille kohdilleen, arvojärjestykseen.
5. Antero Ronimus, harvinaisuus julkisen hallinnon virkamiehenä, osaa ajatella myös omilla aivoillaan.

Lipposen listalla on noin 60 nimeä, suurin osa miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudulta. Jos Lahdessa pantaisiin rima yhtä korkealle, täältä 100 000 asukkaan kaupungista pitäisi löytyä kuusi intellektuellia. Löysin kuitenkin enemmän, tässä aakkosjärjestyksessä:

Pekka Aula, verkkoviestinnän professori.

Arno Forsius, lääket. ja kir. tri, historioitsija.
Vesa Harmaakorpi, innovaatiojärjestelmien professori, jonka laaja-alaisuutta todistaa mm. Lahden Ahkeran puheenjohtajuus.
Jouko Heinonen, museoneuvos, historioitsija.
Jari Juutinen, paljon enemmän kuin pelkkä teatterimies.
Antti Karisto, sosiaaligerontologian professori, Lahden historian tutkija ja julkistaja.
Jaakko Koskela, ESS:n entinen kakkospäätoimittaja, jonka juttuja on edelleen nautinto lukea.
Markku Koski, josta Lipposen listalla oleva Peter von Bagh on sanonut: "Ellei Markku Koskea olisi, hänet pitäisi keksiä, ja siihen ei kukaan pystyisi."
Tapio Luttinen, tekniikan tohtori ja TKK:n professori, myös yhteiskunnallinen ajattelija.
Ville Marjomäki, Lahden kansanopiston rehtori, joka olisi tällä listalla paljon korkeammalla, jos ei mentäisi aakkosten mukaan.
Jyrki Myllyvirta, ottanut Antero Ronimuksen paikan.
Jalo Paananen, säilyttänyt asemansa.
Väinö Pässilä, kaiken lisäksi runoilija.
Seppo Rainisto, kaupunkeihin ja niiden imagoihin laajasti perehtynyt lahtelaistohtori.
Paavo Ristola, insinööritoimiston perustaja, laaja-alainen maailman asioiden pohdiskelija.
Antti Vihinen, Sibeliuksen ja Wagnerin parhaita tuntijoita Suomessa.

Tällä kertaa joudun jättämään itseni pois listalta, sillä minulla on kirjallinen todistus siitä, että en kuulu intellektuelleihin. Kun nimittäin joskus 70-luvulla kirjoitin Etelä-Suomen Sanomiin autojen häkäpöntöistä, tuli Ossi Kivekkäältä työpöydälleni lappunen, missä luki: "Intelligentsija puhuu puukaasuttimista".

Lipposta moitittiin siitä, että hänen listaltaan puuttui naisia ja nuoria. Sama koskee omaa listaani, mutta minkäs teet, kun ei ole riittävästi henkilökohtaista kokemusta näistä ryhmistä. Muutenkin lista perustuu täysin omiin tuttavuuksiini, kokemuksiini ja lukemisiini. Eivätkä kaikki listalla olevat edes asu Lahdessa, mutta ovat mukana siksi, että he vaikuttavat Lahdessa.

Lipponen on erikseen maininnut kolme elävää suomalaista, jotka ovat maailmanluokan älykköjä: Jörn Donner, Max Jakobson ja Matti Klinge. Lisäksi Lipposen kirjasta löytyy sellaisia henkilöitä, jotka joidenkin mielestä ehkä kuuluvat älykköporukkaan, mutta joita Lipponen ei listalleen missään tapauksessa kelpuuta, mm. Heidi Hautala, Martti Häikiö, Markku Jokisipilä, Osmo Jussila, Lasse Lehtinen, Tuomo Martikainen, Olli Mäenpää, Heikki Patomäki, Terho Pursiainen, Timo Soikkanen, Jukka Tarkka, Erkki Tuomioja ja Antti Tuuri. Lahdestakin tällaisen varjolistan saisi, mutta jääköön toiseen tai kolmanteen kertaan.


kari.naskinen@gmail.com