torstai 6. marraskuuta 2008

Varakkuus on taitolaji

Keväällä olin FC Lahden bussimatkalla, käytiin katsomassa Tampereen ja Lahden peli. Ratinan kentän reunalla oli iso mainos: "Finlandia - varakkuus on tahtolaji". Vieressäni istunut Olli Vahter tiesi kertoa, että Finlandia Group Oy on sijoitusneuvontaan erikoistunut yritys.

Siinä sitten ihmettelin, että tahdostako se vain on kiinni. Koko elämäni olen tahtonut varakkaaksi, mutta ei ole onnistunut, lotonnutkin olen aina. Tahtomisesta ei ole kiinni jäänyt. Vahterille sanoinkin, että jos se sittenkin on enemmän taitolaji. Kun FC Lahti voitti sen ottelun, siinä varmaan oli mukana tahtoa, mutta enemmän silti taitoa.

Tällä viikolla on sitten lehdistä luettu, miten varakkuus todellakin on taitolaji. Kuntien talousahdinkoa hyödyntäneen lääkärifirman Medonen toimitusjohtajalla Pertti Karjalaisella (kuvassa) oli viime vuonna 22 miljoonan euron tulot, mutta maksoi niistä veroa vain 28 prosenttia.

Selitys on veronkierto, jota myös "verosuunnitteluksi" sanotaan - taitolaji. Kun nimittäin tavallisesta palkkatulosta joutuu maksamaan korkeampaa veroa kuin rikkaiden pääomatuloista, oli Karjalainen ratkaissut asian niin, että kelpuutti itselleen palkkatuloa vain 1300 euroa kuukaudessa. Otti loput osinkoina ja muina sellaisina, joihin tavallisella ihmisellä ole mahdollisuutta.

Nämä miljoonaosingot taas ovat sellaisia, että kun niistä kerran on maksanut matalan veron ja siirtänyt rahansa omaisuudeksi, se on sen jälkeen kokonaan verotonta, koska varallisuusveroa ei enää ole.

Lahden verotiedoista löytyy vastaavanlaisia esimerkkejä. Jouko Kemppi tienasi viime vuonna palkkaa 160 000 euroa ja pääomatuloja 3,4 miljoonaa euroa, maksoi tuloistaan veroa 29 prosenttia. Kempin toimitusjohtaja Anssi Rantasalo joutui tyytymään pelkkään palkkatuloon 310 000 euroa, josta maksoi veroa 51 prosenttia.

Progressiivinen verotus siis toimii: mitä suuremmat tulot, sitä pienempi verotus.

Myös yksityistäminen toimii. Lahdessakin terveyskeskuksia pyörittävän Medonen Pertti Karjalainen (39) on sanonut, että "hoivamarkkinat ovat auenneet todella räväkästi". On taitolaji lypsää kuntia ja rikastua.

Taitolajin osaajiin kuuluu myös helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Maria Björnberg-Enckell (RKP), joka on rikastunut Myllykosken paperiteollisuuden perijättärenä. Hänen pääomatulonsa olivat viime vuonna 257 000 euroa. Tästä huolimatta Maria-rouva ei käyttänyt yhtään omaa rahaa vaalikampanjaansa, vaan keräsi siihen tarvitsemansa 8000 euroa muilta. Ei tarvitse edes lotota, kun on taitava muuten vain.

LAHDEN VALTUUSTON
VARAKKUUSTILASTO


Verotiedoista pääsee laskemaan myös Lahden kaupunginvaltuuston varakkuustilaston. Valtuustoon valittujen tulot keskimäärin puolueittain:

54 000 Kokoomus
54 000 Vasemmistoliitto
44 000 Keskusta
36 000 SDP
30 300 Vihreät
28 000 Senioripuolue
23 600 Perussuomalaiset
22 500 Kristillisdemokraatit


kari.naskinen@gmail.com