maanantai 24. marraskuuta 2008

Top Gear

Jos ette saaneet tai antaneet isänpäivä-lahjaksi, kannattaa toivoa Joulupukilta tai antaa Joulupukin vietäväksi - Jeremy Clarksonin (48) kirja Se ei ole vain kone (Atena, 2008). Kuten kuvasta näkyy, Clarkson on se mies BBC:n auto-ohjelmasta Top Gear, jonka katsojamäärä maailmassa on nykyisin 250 miljoonaa.

Kirja kertoo maailman parhaista, kauneimmista ja voimakkaimmista koneista, siis Clarksonin mielestä. Hän esittelee kirjassa 21 "konetta", mutta huomionarvoista on, että mukaan ei ole mahtunut kuin kolme autoa: Rolls-Royce Phantom, Alfa 166 ja Ford GT 40.

Ihmisen tekemistä vekottimista hurmaantuneen Clarksonin ajatuksenjuoksusta saa hyvän kuvan, kun lukee hänen murhemietteitään Concordesta:

"Kun lentokone tulee alas [romuksi], me yleensä suremme koneessa olleita ihmisiä, mutta tässä tapauksessa [Pariisissa 2000] huomasin murehtivani eniten koneen kuolemaa. Ensimmäisen kerran Titanicin jälkeen me surimme itse koneen kuolemaa."

Clarkson ei hyväksy Concorden lopettamista: "Tämä on vähän samanlaista kuin olisi keksinyt tulen ja sitten niistäisi sen sammuksiin, koska joku poltti itsensä. Tai olisi löytänyt Amerikan, mutta ei viitsi palata takaisin, koska yksi laivoista upposi."

Lentokoneita Clarkson ihailee muutenkin. Boeing 747: "Se kuluttaa polttoainetta vähän toistasataa litraa sadalla kilometrillä, mutta koska se pystyy kuljettamaan 500 ihmistä, se on itse asiassa matkustajakilometriä kohden taloudellisempi kuin Ford Fiesta." - Spitfire: "Aina toisen maailmansodan päättymisestä lähtien ovat tietoviisaat olleet jonossa tyrkyttämässä mielipidettään siitä, että oli olemassa yksittäinen tärkeä asia, joka toi liittoutuneille voiton. Pattonin mukaan se oli Willys-jeeppi. Monet tiedemiehet sanovat, että se oli tutkan keksiminen. Britannin suuri yleisö suitsuttaa mielellään juoppoa kurdientappajaa Winston Churchillia. Entä minä? Minusta se oli Spitfire. Se on suurenmoisin kaikista koskaan valmistetuista koneista."

Sotalaivat ovat myös Clarksonin suosikkilistalla.

Lentotukialus: "Kun ne näyttäytyvät vihollisen rannikon tuntumassa, nämä säikähtävät niin kovasti niiden suunnattomuutta, että takovat miekkansa auroiksi."

Sukellusvene: "Sukellusveneissä kaikkein vetoavinta on salaperäisyys, niiden kyky käydä luihua sotaa. Minä pidän ajatuksesta madella kohteen kimppuun, räjäyttää se tuonpuoleiseen ja hiipiä matkoihinsa ilman ilman että lainekaan värähtää yljhäällä."

Taistelulaivoista parhaana ja kauneimpana Clarkson pitää japanilaisten Yamamotoa.

Kaikkien aikojen mutkattomin kone puolestaan on konepistooli Kalashnikov AK-47, joka kilpailee tittelistä hiirenloukun kanssa. Clarkson on jopa harkinnut erikoisrekisterikilven hankkimista: "AK-47, se antaisi Volvolleni hiukan enemmän karismaa".

Autoista Clarkson ylistää varsinkin Rollsia: "Antaisiko herra Porsche kovin paljon arvoa Cayennelle? Ja mitenkähän reagoisi William Lyons, jos tietäisi, että Jaguarin nykyinen johto kehrää auroja valmistamalla etuvetoista dieselkäyttöistä farmarimallia? Joukosta löytyy silti yksi autotehdas, joka ei milloinkaan ole kadottanut näköpiiristään omaa rooliaan markkinoilla, Rolls-Royce."

Alfa Romeota Clarkson aina muistaa kehua, vaikka tv-ohjelmissakin käsittelee ilkikurisesti Alfojen huonoa laatua. Mutta silti: "Jos ihmisellä on Alfa 166 [1998 - 2007], hänellä on tyylitajua."

Clarkson ei pidä yllätyksenä, että kaikkein kauneimmat ihmisen luomukset tulevat Italiasta. Yksi sellainen on pikavene Riva Aquarama (1965).

Filosofi Francis Baconin Clarkson sanoo todenneen, että ei ole kauneutta, mihin ei liittyisi mitään omituisuutta. "Carmen Diaz on tästä todistuksena - hänen suunsahan muistuttaa vesimelonin viipaletta".

Ford GT 40 on Clarksonilla itselläänkin. - "Asian laita on yksinkertaisesti niin, että maantiellä kulkeva GT 40 on hitaampi, epämukavampi, turvattomampi ja kehnommin varusteltu kuin vaikkapa Golf GTi eikä lähellekään niin kiva ajaa. Mutta sen Bruce Springsteen -sydän sykkii yhä."

HÄKKINEN JA RÄIKKÖNEN

Pari viikkoa sitten Top Gearissa oli mukana Mika Häkkinen, jota James May oli käynyt tapaamassa Suomessa. Häkkinen oli opettanut brittiä ajamaan liukkaalla. Suomessa tämä jakso nähtäneen ensi vuonna, koska MTV3 Maxilla lähetettävät tuoreimmat ohjelmat laahaavat vuoden jäljessä.

Suomessa äsken nähdyssä jaksossa vieraili Lewis Hamilton. Vaikutti hyvin sympaattiselta kaverilta. Clarkson kysyi, miltä tuntui, kun oli ensimmäisen kerran päässyt ohittamaan Kimi Räikkösen. Hamilton vastasi jotakin aivan normaalia hienosta tunteesta, mihin Clarkson, että "olikohan Räikkönen kännissä".

Clarksonin kirja joka tapauksessa on hyvä. Eikä se ole pelkkää huulenheittoa, vaan 90-prosenttisesti tiukkaa asiaa, mielenkiintoista tietoa ja anekdootteja eri koneista.

kari.naskinen@gmail.com