maanantai 17. marraskuuta 2008

Kummisetämusiikkia

Lauantaina tuli televisiosta Kummisetä (1972), ja sunnuntaina kuultiin Lahden vanhassa konserttitalossa elokuvan musiikkiteema Puhu hiljaa rakkaudesta, kaikkien aikojen paras elokuvasävellys. Säveltäjä oli Nino Rota, jolta konsertissa kuultiin myös Federico Fellinin Tien (1954) tunnusmelodia; trumpettisolistina puhalsi Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksella opiskeleva Hiroshi Matsuura.

Lahden musiikielämän merkittävä kummisetä oli puolestaan Felix Krohn, jonka sävellystuotannosta niin ikään kuultiin tässä konsertissa elokuvamusiikkia. Krohn oli valittu Viipurin musiikkiopiston rehtoriksi ennen talvisotaa, minkä jälkeen Krohn siirsi opiston toiminnan Lahteen. Täällä Krohn ryhtyi myös johtamaan Lahden orkesteria, mutta ennen kaikkea hän sai aikaan Lahden konserttitalon rakentamisen.

Elokuvamusiikkia Krohn teki erityisesti Valentin Vaalalle: Sysmäläinen (1938), Vihreä kulta (1939), Anu ja Mikko (1940). Neljäs Krohnin elokuvasävellystyö oli Orvo Saarikiven ohjaama Linnaisten vihreä kamari (1945), jossa Regina Linnanheimokin katsoi maailmaa isoilla silmillään.


Valtaosa elokuvamusiikista on sellaista, että se ei niin kummosta ole itsenäisenä, pelkkänä musiikkina. Linnaisten vihreän kamarinkin musiikki vaikutti aika tylsältä, Anun ja Mikon musiikki oli jo parempaa. Eiväthän nämä sävellykset konsertteja varten ole tehtykään, vaan elokuvien kerrontaa tukemaan. Nyt Kari Karjalainen oli joka tapauksessa sovittanut ja vähän lisäsäveltänytkin Krohnin elokuvakappaleita.

Paremman kuvan Felix Krohnin sävellystuotannosta saa levyltä Säveltäjän kuva (2000), jolla on mm. hänen yksinlaulujaan (Kirsi Tiihonen) ja 25 minuuttia pitkä Sinfonia brevis F-duuri.

Osa elokuvamusiikistakin on mestarillista, Nino Rota ehkä parhaana esimerkkinä. Muita tämän alan huippuja ovat John Barry, Elmer Bernstein, Jerry Goldsmith,
Bernard Herrman, Henry Mancini, Ennio Morricone, Michael Nyman ja John Wlliams.

Suomalaisista elokuvasäveltäjistä yksi parhaista on ollut Einar Englund. Konsertissa kuultiin viisiosainen sarja Erik Blombergin elokuvasta Valkoinen peura (1952), joka aikoinaan palkittiin Cannesissa ja sai myös Golden Globe -palkinnon. Englundin musiikki soi hienosti Lahden sinfonisen puhallinorkesterin esittämänä. Toisena bändinä konsertissa esiintyi Lahden konservatorion nuorisopuhallinorkesteri.

Baritoni Hannu Lehtonen lauloi mm. vanhan Olavi Virta -kappaleen Yö kerran unhoa annoit, joka on elokuvamusiikkia siksi, että se esitetään ainakin Markku Pölösen elokuvassa Kuningasjätkä (1998). Tämän valssin on levyttänyt mm. Lahden Teuvo Valo.

Toinen laulusolisti tässä elokuvamusiikin 100-vuotisuuden merkeissä järjestetyssä konsertissa oli sopraano Virpi Väätäinen, joka suoritti loppututkinnon ammattikorkeakoulun musiikin laitoksella 2005.

Seuraavan kerran vanhassa konserttitalossa kannattaa käväistä lauantaina 22.11. klo 18, jolloin Lahden nuori sinfonia -orkesteri esittää wieniläismusiikkia Esa Heikkilän johtamana. Samana iltana tulee televisiosta Kummisetä II.

kari.naskinen@gmail.com