tiistai 11. marraskuuta 2008

Järjestelmä toimi niin kauan kuin Suomessa vallitsi kansallinen kapitalismi

Teollisuusneuvos Reino Rajamäki (76) perusti oman yrityksensä, sittemmin moneen kertaan palkitun Stala Oy:n vuonna 1972 ostamalla osan Upon tuotannosta. Stala ryhtyi valmistamaan tunnetuimpana tuotteenaan tiskipöytiä ruostumattomasta teräksestä sekä jaloteräksisiä putkia, palkkeja, huonekaluja ja niiden osia.

Upolla tuotantopäällikkönä toimineen Rajamäen oma liiketoiminta lähti liikkeelle vauhdilla. Ensimmäiset tiskipöydät koottiin puolivalmiissa tehdashallissa, jossa ei ollut edes kattoa.

Rajamäki on tullut tunnetuksi omaperäisenä yritysjohtajana, jonka persoonalliset johtamismenetelmät ovat pitäneet Stalan hyvin menestyvänä yrityksenä ja tuotemerkkinä. Vuonna 1988 Stala sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon, minkä jälkeen se on saanut useita erilaisia laatupalkintoja. Sukupolvenvaihdos Stala-yhtiöissä tehtiin muutama vuosi sitten.

Nyt Rajamäki on yhdessä Kalevi Laalon kanssa tehnyt kirjan Murros työelämässä. Se kertoo Rajamäestä ihmisenä ja johtajana, ja varsinkin siitä yrityskulttuurista, minkä Rajamäki Stalalle on luonut.

Paljon Rajamäki puhuu suomalaisuudesta. Hän ei ymmärrä sitä vouhotusta, mitä käydään amerikkalaisten liiketoiminta- ja johtamisoppien kanssa. Mennään sankoin joukon Jari Sarasvuon seminaareihin, joissa tämä talouselämän ylimmäksi guruksi nimittäytynyt narsisti tarjoilee lännen latteuksia vakavasti työhönsä suhtautuville yritysjohtajille. Tätä tv-julkkista kuultuaan tullaan takaisin kotimaisemiin yhtä vakavassa uskossa kuin entinen lapinmies Lauri Leevi Laestadiuksen herätyskokouksesta.

"Siinä kannettiin amerikkalaista vettä suomalaiseen kaivoon, joka pian oli taas tyhjillään. Vettä riitti vaivoin seuraavaan neljännesvuosi-katsaukseen saakka. Stalan opit ovat toista maata. Ne ovat suomalaisia."

Nyt suomalaisuus on kuitenkin koetuksella. Rajamäki sanoo, että meikäläinen työelämän järjestelmä toimi niin kauan kuin täällä vallitsi kansallinen kapitalismi:

"Pääoma ja omistus olivat valtaosin Suomesta. Laulettiin 20 perheestä. Puhuttiin suuryrityksistä, pkt-yrityksistä ja muutamia henkilöitä työllistävistä yrityksistä, jotka hankkivat vieraan pääomansa kansallisista rahoituslaitoksista. Niin kauan kuin tämä kotikutoinen työn, pääoman ja markkinoiden rakennelma pysyi muuttumattomana, hyvinvointivaltio jatkoi kukoistamistaan. Idylli särkyi 90-luvun taitteessa. Finanssimaailman valtakunnalliset rajat kaatuivat. Pääomien liikkuvuus lisääntyi. Omistus siirtyi pala palalta ja maapallonlaajuisesti pörssisijoittajille."

Kovin on ajankohtaista Rajamäen pohdinta. Kirjan ilmestymisen aikoihin tuli sellainenkin uutinen, että Metsäliitto ja UPM olivat myyneet paperitehtaitaan eteläafrikkalaisille.

"Pahalta näyttää", sanoo Rajamäki, "luotiinko Stalan yrityskulttuuri ja sakista johtaminen turhaan? Jauhautuuko se ja vastaavat yritysmaailman inhimilliset pyrkimykset markkinavoimien ja ihmisten massoittumisen alle?"

Rajamäki on värikäs persoona. Luennoitsijana hän on otollinen. Kun olen toimittajana monet monituiset kerrat Reiskaa kuunnellut ja kahdenkesken usein keskustellut, niin aina on Reiskalta irronnut sellaisia aforisminomaisia viisauksia, joista on ollut helppo tehdä vetäviä otsikoita. Tähän kirjaan Laalo on kerännyt koko joukon Rajamäen sanontoja, joiden toimivuuden käytännössä Rajamäki on todistanut:

1. "Oikea johtajuus ei tarvitse johtajaa. Johtaja tyytyy näyttämään tietä."
2. "Johda sakista, vaaratilanteessa sakin edestä!"
3. "Suuret ihmiset eivät tunne itseään koskaan suuriksi. Pienet ihmiset eivät tunne itseään koskaan pieniksi."
4. "Ollako toisten mieliksi? Itsesi kanssa sinun on elettävä."
5. "Mikään ei hämärrä totuutta niin tehokkaasti kuin auktoriteetti."
6. "Menestyvän yrityksen toimintaohje on lyhyt, selkeä ja käyttökelpoinen. Ongelmayrityksen kuin sademetsien viidakko."
7. "Menestyksen olennaiset edellytykset ovat vilpittömyys, lahjomattomuus, ystävällisyys, viisaus, ihmisrakkaus."
8. "Hyvä kommunikaatio on organisaation paras voiteluaine."
9. "Omasta painostaan taipuvan tähkäpään nöyryyttä on kaikissa, jotka elämässään ovat saaneet aikaan jotain tosi arvokasta." (Sylvi Kekkonen)
10. "Huonosti menee ellei pojista tule puolta parempi kuin isänsä." (Reiskan isä Jaakko Rajamäki)

kari.naskinen@gmail.com