keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Seuraavaksi EU-vaalit

Vielä yksi laskentatilasto kunnallisvaalien tulosten pohjalta: jos nämä olisivat olleet EU-vaalit. Ensi kesäkuussa ne käydään.

Suomelle ne ovat sikäli huonommat vaalit kuin viime kerralla, että Suomen europarlamentaarikkojen määrä putoaa 14:stä 13:een.

EU-vaaleissa mennään läpi valtakunnallisilla kokonaisäänimäärillä. Jos nyt otetaan laskentaan kunnallisvaalien kokonaisäänimäärät, jakautuisivat Suomen europarlamentaarikot seuraavasti (suluissa nykytilanne):

4 (4) Kokoomus
3 (3) SDP

3 (4) Keskusta
1 (1) Vihreät
1 (1) Vasemmistoliitto
1 (0) Perussuomalaiset
0 (1) RKP

Nimiäkin on jo heitetty esiin. Mielenkiintoisin tapaus tässä vaiheessa on entinen demarien kansanedustaja ja entinen TUL:n puheenjohtaja, professori Kalevi Olin (kuvassa) Jyväskylästä. Hänen tukijakseen on ilmaantunut jo vahva keskustavaikuttaja Erkki Laatikainen, joka vastikään siirtyi eläkkeelle Keskisuomalaisen päätoimittajan tehtävästä, mutta jatkaa lehdessä joka lauantai suosittua juttupalstaansa. Laatikaisen sanalla on painoa.

Sosiaalidemokraattien tilanne on täysin avoin, sillä kukaan sen nykyisistä "mepeistä" ei enää asetu ehdokkaaksi. Näin ollen Olin saa kavereikseen kaksi nelikosta Eero Heinäluoma, Liisa Jaakonsaari, Miapetra Kumpula-Natri, Satu Taiveaho, jos ehdolle päättävät asettua. Päijät-Hämeestä ei demariehdokkaita löytyne, joten meidän suunnalta ääniä saavat paljon Satu Taiveaho ja toinen Hämeenlinnan demari Johannes Koskinen.

Kokoomuksen Ville Itälä ja Eija-Riitta Korhola jatkavat ja saavat seurakseen Ilkka Kanervan ja Sirpa Pietikäisen.

Keskustasta saavat riittävästi ääniä jatkamiselleen Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula, ja kolmanneksi nousee Esa Härmälä.

Vihreiden Satu Hassi saa pitää paikkansa, mutta Vasemmistoliitossa Esko Seppänen tekee tilaa Esko-Juhani Tennilälle.

Timo Soini on ilmoittanut, ettei lähde ehdokkaaksi Brysseliin, joten sinne seuloutuu joku toistaiseksi tuntematon suuruus.

kari.naskinen@gmail.com