tiistai 2. syyskuuta 2008

Yhden asian vuoksi


Kaupungin-johtaja Jyrki Myllyvirta toivoi Lahden Radion kyselytunnilla viime viikolla, että "ihmiset innostuisivat äänestämään siltä pohjalta millainen Lahti on 5-10 vuoden kuluttua - ettei tartuttaisi yksittäisiin asioihin".

Radio-ohjelmassa kaupunginjohtaja käsitteli paljon toriparkkia ja Ranta-Kartanon rakentamista. Myllyvirran huolen äänestyskäyttäytymisestä ymmärtääkin, koska hänen puolueensa Kokoomus ajaa voimakkaasti ainakin toriparkin rakentamista. Tämän takia Kokoomuksessa toivotaan, että yksittäisiin asioihin ei tartuttaisi, koska siinä tapauksessa ainakin toriparkki asettaa Lahden Kokoomuksen ja lahtelaiset vastakkaisille puolille.

Äänestysohjeena tällainen "suuriin linjoihin paneutuminen" on kuitenkin väärä. Ei yksittäisen kuntalaisen tarvitse kaikkia asioita hallita. Hän voi äänestäessään olla juuri niin jyrkästi "yhden asian liikkeen" edustaja kuin haluaa.

Jos esimerkiksi mieltä painaa erityisen paljon se, että Lahden keskustaan aiotaan huokutella lisää autoja toriparkin avulla, silloin voi äänestysperusteena olla tämä pelkästään.

On paljon sellaisia yksiä asioita, joiden puolesta äänestäjät toivovat valitsemiensa kaupunginvaltuutettujen toimivan. Joku kysyy ennen vaaleja ehdokkaalta torilla tai Hämeenkatu 7:ssä, toimisiko tämä kaupunginvaltuustossa terveyskeskusten toimintaedellytysten paantamisen puolesta. Jos vastaus on myöntävä, se yksin voi riittää äänestyspäätöksen tekemiseen. Toinen kysyy palveluasuntojen riittävyydestä, kolmas bussimaksujen halventamisesta, neljäs päivähoitotilanteesta, joku on kiinnostunut Kisapuiston jalkapallostadionista, joku vastustaa Lahden MM-kisahankkeita, joku haluaa uuden taidemuseon jne.

Nämä ja monet muut asiat yhdessä muodostavat sen, millainen Lahti on 5-10 vuoden kuluttua. Kokonaisuus syntyy yksittäisistä asioista, ja niihin voi ottaa kantaa, ehdokkaat jo ennen vaaleja ja äänestäjät sitten vaaleissa.

kari.naskinen@gmail.com