perjantai 12. syyskuuta 2008

Turvaa ja luotettavuutta

Suomen - Saksan MM-karsintaottelun ohjelmalehtisestä näin, että Suomen Palloliiton iskulause on "iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys". Tuli mieleen Ullan sanonta unelmayhteiskunnasta: "turvaa, iloa ja rakkautta".

Kun demarit ovat keränneet ihmisten unelmia ja toiveita, niissä korostuvat ylivoimaisella tavalla peruspalveluihin, varsinkin terveydenhoitoon ja toimeentuloon liittyvät asiat. Tämä on luonnollista ja ajankohtaista juuri nyt kunnallisvaalien alla, koska erityisesti kuntien voimavarat palvelujen järjestämisessä ovat heikentyneet.

TNS Gallupin tekemän kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista arvioi terveydenhuollon heikentyneen viime vuosina. Suurin ongelma on hoitohenkilöstön väheneminen suhteessa siihen, kun samanaikaisesti hoidontarve on lisääntynyt väestön vanhentuessa. Vain 10 % vastaajista piti henkilöstön määrää riittävänä.

Kaksi kolmasosaa sanoi, että verovaroja ei käytetä riittävästi terveydenhuoltoon. Lahdessa johtajat kehuvatkin sillä, että täällä terveydenhoitoon menee rahaa vähiten suurista kaupungeista.

Terveydenhoitoa ei koeta turvalliseksi eikä luotettavaksi. Tämä ei ole omiaan luomaan iloista tunnelmaa. Eikä ole reilua, kuten tutkimuksessa kävi ilmi, että terveydenhoito ei ole tasa-arvoista: julkisia palveluja käyttävien ei uskota saavan yhtä hyvää hoitoa kuin isolla rahalla yksityisiä lääkäripalveluja käyttävät.

Ulla muistuttaa kirjoituksessaan (10.9.2008), että k
ahdeksan vuotta sitten demarien iskusanonta kunnallisvaalien alla oli ”Valitse palvelut”. Kuntatalouden edelleen kiristyttyä tämä sanonta on entistä ajankohtaisempi. Hyvinvointipalvelut on voitava turvata määrällisesti ja laadullisesti.

Katsotaanpa sitten, millaisia unelmia ihmisillä on; tässä joitakin hajapoimintoja demarien saamista toiveista:

- Sairaudenhoito terveyskeskuksissa ikäihmisille ilmaiseksi.

- Pitkäaikaissairaat huomioitava paremmin. Ei ole oikein, että kaikki rahat menevät terveydenhoitoon ja muihin maksupalveluihin eikä sitten ole muuta elämää.

- Ulkoistaminen ja voiton maksimointi on tilaaja-tuottajamallin salanimellä hiipinyt alueelle, johon se ei missään olosuhteissa sovi. Ohjaussuhde terveydenhuoltoon katoaa ja palvelujen laatu laskee. Missö on se viisas kunta, joka satsaa näihin asioihin ja uutisoi lehden etusivulla: "Perusterveydenhuollon ja vanhustenhoidon resurssit riittävät ja palvelun laatu yli maan keskitason". Siihen kuntaan tulee tunkua. Toivotaan päättäjien uskovan, että muuttopäätöstä ei kukaan meistä tee veroäyrin alhaisuuden perusteella.

- Lapsilisää maksettava 18-vuotiaaksi saakka, kuten muissa Pohjoismaissa tehdään. Lapsilisä loppuu juuri, kun kulutus on kovimmillaan.

- Ilmaiskortti 80 vuotta täyttäneille julkiseen liikenteeseen ja 85 vuotta täyttäneille taksisetelit.

- Eläkeläisille, jotka ovat tehneet työtä koko työikänsä, viikon loma vuosittain kylpylässä hoitoineen.

- Unelmani on, että kaikki alakoululaiset pääsisivät tarvittaessa aamu- ja iltapäivähoitoon.

- Ei anneta lasten sairastua homekouluissa ja -päiväkodeissa.

- Raha-automaattiyhdistyksen pelikoneet pois kaupoista. Yhteiskunnalla on varaa tukea tarpeellisia järjestöjä muutoin ´kuin yksittäisten pelaajien voimin.

- Ympäristönsuojelun oltava maailman tärkein asia.

- Mulla on unelmana saada kaunis nainen, jota palvon ja pidän hyvänä, kaiken teen hänen eteensä.

- Jos Pelicans voittaa mestaruuden ja putkeen monta kertaa peräkkäin.

Monissa kommenteissa todetaan tyytyväisyys puheenjohtajavalintaan. Jutta Urpilainen saa runsaasti kannatusta on onnentoivotuksia. Lahteen Juttu Urpilainen tulee vierailemaan illalla 2.10.

kari.naskinen@gmail.com