tiistai 30. syyskuuta 2008

Kokoomus kuuluu outoon porukkaan

Yhdysvalloissa on kaksi isoa puoluetta. Demokraatit tekevät yhteiskuntapolitiikkaa puhtaan markkinatalouden ja kapitalismin puolesta; Republikaanit tekevät samaa, mutta toimivat myös sota- ja uskontopuolueena.

Paavo Lipponen vertasi suomalaista Kokoomusta "McCainin Amerikkaan". Molemmat yrittävät irtautua kapitalismin rötöksistä ja esiintyä työmiehen ystävinä. Sauli Niinistöstäkin aiottiin tehdä "työväen presidentti" - pilkantekoahan tämä on.

Käsi- ja rypäleasepuolue Kokoomus on myös avoimesti lähestynyt USA:n Republikaanipuoluetta. Kun
USA:n Demokraattien puoluekokous muutama viikko sitten järjestettiin, olivat suomalaisista puolueista paikalla SDP ja Keskusta. Kokoomus sen sijaan oli kieltäytynyt Demokraattien kutsusta, koska Kokoomuksen piti osallistua hieman myöhemmin pidettyyn Republikaanien puoluekokoukseen, Kokoomusta puoluekokouksessa edusti puoluesihteeri Taru Tujunen.

Republikaanien keskeisiä teemoja presidentinvaalikampanjassa ovat aborttien vastustaminen, seksivalistuksen kieltäminen nuorilta, aseenkanto-oikeuden puolustaminen, ilmastonmuutoksen vähättely sekä USA:n sotapolitiikan lietsonta.
Demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama puolestaan vaati jokaiselle amerikkalaiselle toimivia terveydenhuoltopalveluja ja oikeutta peruskoulutukseen.

Näistä kahdesta oikeistopuolueesta Kokoomus on valinnut Republikaanit "omakseen".

Myös Euroopan parlamentissa Kokoomus kuuluu outoon porukkaan, samaan
parlamenttiryhmään, jossa on mm. avioeroa vastustavia uskonnollisia ryhmiä Puolasta ja äärikonservatiiveja Britanniasta.

kari.naskinen@gmail.com