sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Terveydenhoidon palvelut etääntyvät

Kokoomuksen lauantaina julkistamassa kunnallisvaaliohjelmassa sanotaan, että terveyspalveluiden tulee olla toimivia ja joustavia, potilaan on saatava tarvitsemansa hoito helposti ja viivytyksittä.

Viime maanantaina Hartolassa vieraillut
peruspalveluministeri Paula Risikko paljasti kuitenkin, millaisena Kokoomus todellisuudessa näkee tulevaisuuden: terveydenhuollon palvelut säilyvät jatkossakin, mutta ne etääntyvät. Kokoomusministeri sanoi, että potilaalla on tulevaisuudessa entistä suuremmat valinnanmahdollisuudet parhaan hoidon takaamiseksi, koska hoitoalue on koko Suomi ja myöhemmin koko Eurooppa. Tästä seuraa ministerin sanoin, että lähialueiden hoitomatkat tulevat joka tapauksessa pitenemään.

On tässä tietenkin oma järkensäkin, koska asia ei varsinaisesti koske Kokoomuksen äänestäjiä, joilla kaikilla on varaa käyttää yksityisiä palveluja niin paljon kuin tarvetta on. Muut reissatkoot mihin lystäävät.

Kuntien ylläpitämän terveydenhoidon Kokoomus antaa levitä kuin Jokisen eväät. Esimerkkinä tästä on jo Peruspalvelukeskus Oiva, jonka alueella asuvat ihmiset saavat varautua siihen, että terveyskeskuspalveluja ei välttämättä saa omasta kunnasta. Näin käy loppuvuodesta jo Hollolassa. Oiva-alueen muut kunnat ovat Asikkala, Hämeenkoski, Kärkölä ja Padasjoki.

Tällaisen ihmisten heittelemisen mahdollistavat nämä uudet yhteistoiminta-alueet. Viimeinen pisara tässä kehityksessä tulee olemaan se iso kuntaliitos, mikä Päijät-Hämeessä näyttää etenevän kohti maaliaan vuonna 2013. Sen jälkeen on entistä helpompi järjestellä palveluita "kustannustehokkaasti" - kun kerran kaukaa maaseudulta tullaan Lahteen Citymarkettiin ja Prismaankin, niin miksei myös terveyskeskukseen.

kari.naskinen@gmail.com