keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Rahalla ostetaan mieleisiä päätöksiä


"Oikeamielisiä" poliitikkoja isoilla rahoilla tukenut melkein-vuorineuvos Kyösti Kakkonen (Kok) on sanonut, että kysymys on "maksullisesta arvovalintavaikuttamisesta". Kun maksaa, tarkoitus on vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä poliitikot tekevät.

Näin tämä toimii Lahdessakin, kuten mm. kiinteistöalalla toimiva liikemies Pasi Tinnilä sanoi viime viikon Uudessa Lahdessa. Tinnilä ja 14 muuta lahtelaista yrittäjää lahjoittivat Kokoomukselle sen ökypalatsin, joka torilla seisoo. Tinnilä perusteli:

"Mukaan lähteneet lahjoittajat haluavat positiivisia päätöksiä. - - - Sen minkä kunnallispolitiikkaan panostat, saat takaisin."

Käytännön esimerkkinä Tinnilä mainitsi toriparkin. Kun Tinnilän liikemiesporukka näin on sponsoroinut Kokoomusta 50 000 eurolla, se odottaa saavansa vastineeksi myönteisen kannanoton toriparkin rakentamiseen.

Samasta asiasta puhui UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos Mainontapäivän tilaisuudessa Helsingissä: "Yritykset eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita."

Ei Tinnilän ryhmäkään lahjoitustaan tehnyt hyväntekeväisyystarkoituksessa. Se vaatii panostukselleen vastineen.

Wahlroos sanoi, että yritykset ovat "yhden asian liikkeitä". Se yksi asia on raha, vielä täsmällisemmin pörssikurssit. Viime viikolla yhden asian liike UPM ilmoitti, että sen vähentää henkilöstöään 1100:lla, ja heti pörsssikurssit kääntyivät kovaan nousuun.

Tuotantotaloudelliset syyt eivät tällaiseen joukkoirtisanomiseen pakottaneet. UPM:n liikevoitto oli viime vuonna 483 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 350 miljoonaa
euroa!

Mikään taloudellinen pakko ei ollut myöskään Stora Enson vastaavan ratkaisun takana. Stora Enso teki viime vuonna voittoa 212 miljoonaa euroa ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 235 miljoonaa euroa!

Mistä on kysymys, kun kannattavia tehtaita ajetaan alas? Tai mitäpä tuota kyselemään, Wahlroos sen sanoi.

Lahdessa Kyösti Kakkosen liike on Tarjoustalo. Kun käy siellä ostoksilla, tukee Kehittyvien maakuntien Suomi ry:tä, joka jakaa rahaa lähinnä Keskustan ja Kokoomuksen poliitikoille.

Kunnallisvaalipäivä 26.10. on tärkeä päivä myös Kakkoselle. Silloin hänet todennäköisesti valitaan Suomen yrittäjät ry:n uudeksi puheenjohtajaksi toisen miljonäärin Eero Lehden (Kok) jälkeen.

kari.naskinen@gmail.com