sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Poliitikon työ


Meillä on keittiössä seinäkalenteri, mihin merkataan meidän kummankin menemiset. Aika vähän kalenterissa on sellaisia merkintöjä, jotka koskevat vain minua. Alkavalla viikolla on sentään keskiviikon 10.9. kohdalla, että MM-karsintaottelu Suomi - Saksa Helsingissä. Sen sijaan kalenteri täyttyy Ullan menoista. Seinäkalenterista saa hyvän käsityksen siitä, millaista haipakkaa on poliitikon elämä. Otetaan esimerkiksi Ullan viime viikko:

Maanantai 1.9. lähtö töistä klo 13.30 demarien kaupunginhallitusryhmän kokoukseen, minkä jälkeen kaupunginhallituksen kokous. Kotiin klo 19:n jälkeen.

Tiistai 2.9. harjoitusjäähallin avajaiset [pääsin minäkin mukaan].

Keskiviikko 3.9. lähtö töistä klo 14.45 Sibeliustalon hallituksen kokoukseen, minkä jälkeen JHL:n ammattiosaston kokous. Kotiin klo 20.30.

Torstai 4.9. lähtö töistä klo 14.30 kaupunginhallitusryhmien kokoukseen, minkä jälkeen kaupunginvaltuuston tiedotustilaisuus ja oman valtuustoryhmän kokous. Kotiin klo 20.

Perjantai 5.9. kaupunginhallitus oli koko päivän Mäntässä kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ulla Juurolan vieraana. Ulla ja Esa Juurolalla on siellä kesäpaikka; ennen sinne menoa käytiin tutustumassa Selachiuksen museoon ja Gösta Serlachiuksen säätiön taidemuseoon (
Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Juho Rissanen, Tyko Sallinen, Lennart Segerstråle, Walter Runeberg, Emil Wikström, Wäinö Aaltonen, Jussi Mäntynen jne.).

Lauantai 6.9. klo 11-14 Lahden demarinaisten osastolla Taidelauantai-tapahtumassa. Illalla Peer Gyntin ensi-ilta kaupunginteatterissa. Valtuutetun on seurattava, mitä Lahdessa tehdään ja tapahtuu.

Sunnuntai 7.9. perehtymistä kaupunginhallituksen ja -valtuuston 8.9. kokousten asiakirjoihin, 5-6 tuntia.

Ulla on SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, Sibeliustalo Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja, Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston jäsen, seutuvaltuuston varajäsen, Lahden sos.dem. naisyhdistyksen puheenjohtaja sekä JHL:n ammattiosaston varapuheenjohtaja. Valtuustoryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa Ulla osallistuu myös Lahden sos.dem. kunnallisjärjestön kunnallistoimikunnan ja edustajiston kokouksiin.

Parhaillaan suunnitellaan kaupungin luottamushenkilöiden kokouspalkkiojärjestelmän muuttamista. Tarkoitus on poistaa korotetut palkkiot ylipitkistä kokouksista, mutta toisaalta seminaareista aioitaan ryhtyä maksamaan kokouspalkkioita.

Kunnallispoliitikon työ kaikkiaan on kuitenkin sellaista, että valtaosasta siitä ei palkkioita makseta. Tuosta viime viikon kokousruljanssista Ulla sai kokouspalkkiot vain kh:n kokouksesta, valtuuston tiedotustilaisuudesta ja Sibeliustalon kokouksesta.

Syksy on aina kiireisintä aikaa, mikä johtuu kaupungin seuraavan vuoden talousarvion valmistelusta. Marraskuussa sitä jauhetaan viikkotolkulla. Tämä vaikuttaa myös yhteisiin vapaa-ajanharrastuksiimme: teatteri- ja konserttilippuja Helsinkiin en ole uskaltanut tälle loppuvuodelle varata kuin vasta joulukuuksi. Poikkeuksena kuitenkin Kristian Smedsin uusintaensi-ilta 19.9. vanhasta Takomo-teatterin esityksestä Jumala on kauneus, tiedossa taas huipputapaus.

Seminaarit ovat aina oleellinen osa poliitikkojen työtä, samoin kuin niihin jo ennakolta tehtävät ryhmätyöt. Lisäksi on paljon muita, ulkopuolisten järjestämiä seminaareja ja tilaisuuksia, joihin valtuutettujen on suotavaa osallistua, koska ne luovat kuvaa siitä kokonaisuudesta, minkä yhteiskunnan moninainen toiminta muodostaa.

Saan tästä osani minäkin. Kun siirryin kesällä eläkkeelle, lupasin ryhtyä Ullan "erityisavustajaksi". Ei ollenkaan huono järjestelmä. Pystyn nyt tekemään taustatyötä ja avustamaan Ullaa niissä laajoissa asiakokonaisuuksissa, jotka poliitikon on hallittava. Tarkoittaa esimerkiksi sellaista, että käyn läpi erilaisia selvityksiä ja raportteja, teen kynällä merkintöjä oleellisten asioiden kohdalle. Helpottaa Ullan työtä, kun minä vaikka käyn läpi Kuntaliiton tai vastaavan tahon tekemään satasivuisen raportin ja osoitan siitä keskeisimmät kohdat. T
ietenkin myös osallistun lähes päivittäin (illoittain tai öittäin) keskusteluun siitä, miten toimien meillä voisi tulevaisuudessa olla reilumpi Lahti.

Tietenkin nyt myös vaalityö on sellaista, että avustajalle riittää siinä tekemistä, kaikenlaista käytännön asioiden hoitamista.

kari.naskinen@gmail.com