keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Joko tehtäisiin jotakin?

Sekä Jokelan että Kauhajoen tapausten yhteydessä on internet ollut voimakkaasti esillä. Vaikka en paljon tunne näitä internetissä toimivia Youtuubeja, Irc-gallerioita, Facebookkeja ynnämuita, niin selvä yhteys niillä näyttää olevan siihen häiriökäyttäytymiseen, minkä seurauksia nämä murhenäytelmät ovat. Eikö niitä siis voisi lakkauttaa?

Internetin avulla nuoret voivat luoda itselleen vääristyneen maailman. Jokelan jälkeen 17-vuotias tyttö sanoi Helsingin Sanomissa, että "sitä enemmän saa julkisuutta, mitä enemmän poikkeaa normeista ja muoteista - ei tavallinen ihminen kiinnosta".

Nyt kun tappaminen koululuokissa on muodostunut normiksi, muotiksi ja muodiksi, on odotettavissa, että seuraava isku tapahtuu johonkin muuhun paikkaan, jossa uhreja ja julkisuutta on mahdollista saada vieläkin enemmän.

Väkivaltaviihde kaikkiaankin on asia, mihin pitäisi puuttua. Mitä tehdään esimerkiksi tietokonepelillä, jonka sisältönä on, että "rakastan tappamista, rakastan mafiaa, rakastan huumediilereitä" (GTA: Vice City)? Tässä pelissä aseina käytetään mm. puukkoa, kirvestä, kalastuskoukkua, moottorisahaa, polttopulloa, käsikranaattia, erilaisia pistooleita ja haulikoita, konepistoolia, liekinheitintä ja sinkoa. Siis mitä tehdään; opitaan ja nautitaan.

Samaa rataa menevät dvd-väkivaltaelokuvat, jotka ovat niin pahoja, että elokuvateatterit ja televisio eivät niitä kelpuuta ohjelmistoihinsa. - "Erittäin väkivaltainen ja verinen elokuva, jossa nuoret tappavat toinen toistaan makaabereimmilla tavoilla" (Battle Royala -dvd). Tällaisia esimerkkejä väkivaltaviihteen tuotteista löytyy loputon määrä.

Eivätkä tavallisen televisionkaan väkivaltaelokuvat ole kenellekään tarpeellisia.

Pääministeri Matti Vanhanen kysyi Jokelan jälkeen, miksi sellaisia aseita, jonka saa taskuun piiloon, saa olla ihmisillä kodeissaan. Aiheellinen kysymys. Miksi taskuaseita yleensäkään on muilla kuin poliiseilla? Edes kilpa-ammunta ei ole tärkeätä. Miksi ampua pitää osata kenenkään muiden kuin poliisien ja sotilaiden?

Mitähän Vanhanen nyt kyselee? Varmaan taas jotakin, mutta ei tee mitään. Montako näitä tapauksia pitää tulla tämän hallituksen aikana, ennen kuin lainsäädäntöä muutetaan?

Myös nuorten pahoinvointiin on puututtava. Toimeksianto Jorma Ollilan johtamalle, Suomen mainetta kirkastamaan lähtevälle valtuuskunnalle pitää peruuttaa ja siirtää siihen varatut rahat nuorten hyvinvoinnin edistämiseen, ja määrärahasumman perään kaksi nollaa lisää.

Nuorten tekemät henkirikokset kertovat jo rakenteellisesti siitä, että asiat ovat pahasti pielessä. Kun tuntemattomien uhrien osuus kaikista henkirikoksista on 10 %, niin alle 20-vuotiaiden tekemistä henkirikoksista 25 % kohdistuu täysin tuntemattomiin sivullisiin - tapetaan tappamishuvin vuoksi.

kari.naskinen@gmail.com