maanantai 14. heinäkuuta 2014
Umberto Marcato – samettinen ääni tallella
Italialaisesta iskelmälaulajasta Umberto Marcatosta tuli 1950-60-lukujen taitteessa niin suosittu Suomessa, että hänestä tehtiin pilalaulujakin. Tunnetuin on Irwin Goodmanin laulu Marcellino Magaronista, ”huipputaitajasta tangon taittuvan – ja omistaa säästötilin karttuvan, tuntee temput rakkauden, on sankari koko tanssilattian”. Varsinkin naiset olivat ihastuneita ”suklaasilmäiseen” nuorukaiseen, jonka ääni oli kuin ”samettia”. Eilen sunnuntaina olin kuuntelemassa Umberto Marcataloa Jyväskylän saneeratussa asemaravintolassa, ja näin se taas meni: kun hän esiintymisensä jälkeen antoi nimikirjoituksensa cd-levyynsä, meitä oli jonossa noin 40 naista ja minä.
Umberto Marcato asuu nykyisin Ruotsissa, josta hän on nyt kiertueella Suomessa. Marcato on nyt 78-vuotias, mutta hänen äänensä on pysynyt hämmästyttävän samanlaisena, millaisena sen muistinkin. Parasta olivat tietenkin vanhat tutut laulut, esimerkiksi hänen ensimmäisen Ruotsissa äänittämänsä Ep-levyn (1958) Maruzzella ja Lazzarella.
Suomessa Umberto Marcato sai suurta suosiota varsinkin Toivo Kärjen säveltämillä iskelmillä Liljankukka, Marja-Leena, Miksi puhelin ei soi ja Siks oon mä suruinen. Nämä laulut hän esitti myös Jyväskylässä, mutta nyt kuitenkin italiaksi. Aikoinaan hän esitti niitä tanssilavoilla myös suomeksi, mikä entisestään lisäsi hänen vetovoimaansa.
Syntymäkaupungissaan Padovassa 2009 tehdyllä cd-levyllään Marcato laulaa näitä Topi Kärjen lauluja niin ikään italiaksi: Restera ja Domani tornero.
Suomessa Umberto Marcato oli mukana myös kahdessa elokuvassa, joissa esitti itseään: Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut (1960) ja Iskelmäprinssi (1991). Jälkimmäisessä lauloi myös Paul Anka, joka toissapäivänä esiintyi Vesa Keskisen järjestämänä Tuurissa. Paul Anka on nyt 72-vuotias. Myös Heikki Hietamiehen juontamissa Lauantaitansseissa televisiossa Marcato esiintyi 1980-luvulla.
Suomen-kiertueella Marcatoa säestää Milan Misic, joka myös kuuluu oleellisella tavalla suomalaiseen iskelmähistoriaan. Tämä jugoslavialainen muusikko oli hetken aikaa naimisissa Laila Kinnusen kanssa, ja he saivat 1970 tyttären Milana Misicin.
Italiassa Umberto Marcato ei saavuttanut kovin suurta menestystä. Aikansa mieslaulajatähti Italiassa oli silloin Domenico Modugno (1928 - 1994). Modugno edusti Italiaa Eurovision laulukilpailuissa kolme kertaa, ja hänen tekemänsä on mm. Lazzarella.
Ruotsissa Umberto Marcaton suosio oli samaa luokkaa kuin Suomessa. Siellä hän esiintyi myös yhdessä suurten kansansuosikkien Siw Malmqvistin ja Lill-Babsin kanssa.
Jyväskylän asemaravintolassa tunnelma oli hieno. Me kuulijat olimme puoli vuosisataa vanhempia kuin edellisen kerran Umberto Marcaton nähdessämme. Tuntui kuin mikään ei olisi muuttunut siitä, kun Umberto silloin joskus lauloi Koivurannan tanssilavalla – Guarda che luna.
Kukahan seuraavaksi? Ehkä ruotsalainen Jerry Williams (72), joka yhtyeensä The Violentsin kanssa esiintyi Alvar Aallon suunnittelemassa Valtiontalossa Jyväskylässä joskus 50 vuotta sitten (oli ensimmäinen rokkikonserttini).
kari.naskinen@gmail.com