Sopiiko Daniel Craig Mikael Blomqvistin rooliin? Onko Rooney Mara (kuva) yhtä hyvä kuin Noomi Rapace? Tällaisiin pohdintoihin ajautuu pakostakin, kun katsoo Millennium-trilogian ensimmäistä Hollywood-osaa. Näin siksi, että David Fincherin ohjaama versio tuli tavallaan liian lyhyen ajan kuluttua ensimmäisen tästä romaanista tehdyn elokuvan jälkeen. Harmillista, sillä tällainen vertailuasetelma häiritsee.
Pari vuotta sitten ensi-iltansa saanut, Nils Arden Oplevin ohjaama Miehet jotka vihaavat naisia on hyvä läpileikkaus Stieg Larssonin jännittävästä, taidokkaasta romaanista. Fincherin versiossa eivät roolitukset kaikin paikoin pärjää edeltäjälleen, mutta yleisilmeeltään amerikkalaiselokuva on jopa parempi. Sen karu, lumiräntäisen harmaa kuva kehystää erinomaisesti kylmässä Pohjolassa etenevää tarinaa, jossa ei juuri valoa ole.
Näin naapurimaalaisen kannalta kotoisuutta tuo lisäksi se, että elokuvassa on mukana muutamia tuttuja ruotsalaisia näyttelijöitä. Sen sijaan ei puhuta siitä yhdestä tutkittavana olevan suvun natsista, joka oli kuollut vapaaehtoisena Suomen talvisodassa 1940.
Aluksi tuntui vähän vieraalta, että ruotsalaista toimittajaa esitti "Bond". Daniel Craig onnistuu kuitenkin välttämään tällaisiin ennakkoasenteisiin liittyvät sudenkuopat ja on lopulta hillityn hyvä roolissaan. Tästä huolimatta alkuperäinen Michael Nyqvist on parempi.
Sama pätee Lisbeth Salanderin rooliin. Rooney Mara toimii, mutta Noomi Rapacen pelottavaan rajuuteen hän ei yllä.
Kahden vuoden takainen elokuva on muutenkin hurjempi. Amerikkalaiset ovat kuvanneet selvästi hillitymmin tiettyjä pahoja jaksoja, kuten esimerkiksi raiskausta, minkä uhriksi Lisbeth joutuu. Raiskaajasikaa eli Lisbethin virkaholhoojaa esittävä Yorick van Wageningen on myös pliisu versio elkuperäiselokuvan Peter Andersson, joka jo ulkoiselta olemukseltaan on täys mulkku.
Elokuvan alkutekstit ovat hienot, tuovat mieleen takavuosien animaatiomestarin Norman McLarenin, vaikka nykyisin ei tehdäkään vanhanaikaisia animaatioita, vaan taiteillaan digitaalitekniikalla.
The Girl with the Dragon Tattoo on joka tapauksessa ainakin yhdellä mittarilla mitattuna jokseenkin samantasoinen elokuva kuin Miehet jotka vihaavat naisia: Oplevin elokuva pääsi vuoden parhaiden elokuvien listallani yhdeksänneksi ja Fincherin elokuva nyt kymmenenneksi. Vuoden 2011 parhaat ensi-iltaelokuvat:
1. Woody Allen: Midnight in Paris
2. Tom Hooper: Kuninkaan puhe
3. Olivier Assayas: Carlos The Jackal (dvd)
4. Olivier Assayas: Kesähetket
5. Aki Kaurismäki: Le Havre
6. Abbas Kiarostami: Iltapäivä Toscanassa
7. Pedro Almodovar: Iho jossa elän
8. Rob Epstein ja Jeffrey Friedman: Howl - Huuto
9. Nicolas Winding Refn: Drive
10. David Fincher: The Girl with the Dragon Tattoo
kari.naskinen@gmail.com