torstai 24. maaliskuuta 2011

Kunnat budjetoivat epärehellisesti

Pitkään ja aktiivisesti kuntaloutta seuranneena toimittajana olen huomannut, että kunnat hyvin usein alimitoittavat talousarvioidensa tulopuolen. Kun tilinpäätöksiä sitten tehdään, on mukava todeta, että kunnan talous toteutui budjetoitua paremmin. Näin saadaan myös viestitettyä kuntalaisille, että näin hyvin me täällä kaupungintalolla ja valtuustossa osaamme asioita hoitaa.

Kotikaupungissani Lahdessa tämä on järjestelmällistä toimintaa. Kysymys on varsinkin johtavien virkamiesten epärehellisyydestä. He ovat kuin seinää maalaavia piruja, jotka vakuuttelevat poliittisille päättäjille, että taas on ensi vuonna huonot ajat ja leikata pitää. Lopputulos kuitenkin on, että kun seuraava tilinpäätös valmistuu, kaupungin talous näyttää rullanneen huomattavasti paremmin kuin virkamiesten johdolla ja manipuloimalla tehty talousarvio oli näyttänyt.

Jos ei ole kyse epärehellisyydestä, niin sitten ammattitaidottomuudesta.

Tuottavuutta, tuottavuutta, huudetaan. Siinä eivät paljon asukkaiden tarpeet paina, kun markkinataloushenkistä kuntataloutta pyöritetään.

Erojakin tietysti on. Elinkeinoelämän valtuuskunta teetti kolme vuotta sitten tutkimuksen siitä, kuinka "hyviä" ovat kuusi suurinta kaupunkia. Analysoidut kaupungit asetettiin paremmuusjärjestykseen mm. sillä perusteella, missä määrin kaupungin taloudenpidon lähtökohtana ovat asukkaan intressit sekä palveluiden käyttäjinä että veronmaksajina.

Voiton vei Turku. Sen ykkössijaa tässä asukasorientaatiossa selittää esimerkiksi se, että Turku ei kerää asukkailtaan yliveroa. Lisäksi kaupunki investoi muihin kaupunkeihin verrattuna maltillisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että Turulla ei ole valtavia teollisia intohimoja, vaan huomio on enemmän asukkaiden palveluiden hoitamisessa. Samalla ylläpidettävä omaisuus ei kasva räjähdysmäisesti, ja kaupungin menoihin ei tältä osin synny niin suurta ylläpitotaakkaa kuin muilla kaupungeilla. Lisäksi Turku käyttää panoksistaan suhteellisesti enemmän sosiaali-, terveys- ja sivistystoimeen kuin muut kaupungit. Nämä seikat ovat hyvin oleellisia asukkaiden kannalta.

Turun jälkeen parhaita ovat Tampere, Espoo, Vantaa, Oulu ja huonoimpana Helsinki.

Ainakin Lahden kaupungin konsernipalvelujohtajan Mika Mäkisen pitäisi käydä entisessä kotikaupungissaan Turussa tutustumisretkellä.

kari.naskinen@gmail.com