lauantai 26. kesäkuuta 2010

Ranskalainen visiitti


Ranskalaisella visiitillani Pariisiin olen perehtynyt tietenkin ranskalaiseen jalkapallomurheeseen (oma murheeni on, etta taalla ei ole koneissa niita a- ja o-kirjaimia, joissa on pilkut ylapuolella). Koko taman juhannusviikon ovat ranskalaiset surreet putoamista MM-kisoista heti alkulohkojen jalkeen. Ainoat iloiset Pariisissa ovat olleet ne, joilla on sukujuuret entisessa siirtomaassa Algeriassa. Eiffel-tornin juurelle kokoontui alkulohkovaiheen aikana kymmenia tuhansia ihmisia seuraamaan otteluita isolta tv-ruudulta. Algerian viimeisen ottelun jalkeen - Algeria putosi - vihrealippuisia algerialaisia juhli kaupungilla: autojen torvet soivat ja henki oli se, etta ollaan yhta hyvia kuin ranskalaiset.

Suomessa on moitittu Yleisradion kisastudiota. Siihen muka pitaisi saada enemman liiketta ja jotain uutta. Ranskan tv:n kisastudiota nyt viikon seurattuani voin sanoa, etta Ylen studio on parempi. Ranskassa on yksi asiantuntijakommentaattori, mutta ei sitten muuta. Ei tilanteita katsota uudelleen asintuntijalausuntoja varten, eika ole pienoiskenttaa, jolla nappuloita siirrellaan ja kerrotaan meille maallikoille, miten on pelattu ja miten olisi pitanyt. Kaiken huippu on, etta esimerkiksi puoliajan kisastudioajasta puolet menee mainoksiin.

Sama juttu nayttaa olevan Saksan televisiossa, jota myos olen hotellihuoneessa seurannut. Siella koko hommasta on tehty show-ohjelma, joka toteutetaankin isolla yleisolavalla jossakin aukiolla.

Ranskan ranskalainen visiitti joka tapauksessa on ollut puheenaiheena. Jos elettaisiin aikaa 200 vuotta sitten, olisi Les Bleus -joukkueen valmentajan Raymond Domenechin kaula jo katkaistu giljotiinissa. Ranskan parlamentissakin asiaa on puitu, ja Le Figaron etusivulla otti asiaan kantaa presidentti Nicolas Sarkozy.

Itse otteluista ottavat kupoliin ne kaatumiset, joilla pelaajat kosiskelevat vapaapotkuja ja rankkareita. Jos noin huonoilla tasapainoelimilla varustetut ihmiset joutuisivat liikkumaan Pariisin metrossa tai yleensakin muiden ihmisten joukossa, he olisivat koko ajan mahallaan maassa.

Toinen harmittava asia ovat virheelliset tuomariratkaisut. Paitisiomaaleja on hyvaksytty ja ei-paitsiomaaleja hylatty. Juuri loppuneessa ottelussakin Etela-Korea menetti lopussa rankkarin.

Sen verran tiiviisti olen otteluita seurannut, etta asiantuntijalistani tahannastisesta huippukentallisesta on seuraava:

Maalivahti: Julio Cesar Brasilia (Inter Milan)
Puolustajat: Giovanni Van Bronckhorst Hollanti (Rotterdam), Lucio Carlos Brasilis (Hertha Berlin), Gerard Pique Espanja (Barcelona), Maicon Douglas Brasilia (Inter Milan)
Keskikenttapelaajat: Landon Donovan USA (Everton), Lionel Messi Argentiina (Barcelona), Javier Masherano Argentiina (Liverpool), Keisuke Honda Japani (ZSKA)
Hyokkaajat: Luis Suarez Uruguay (Ajax), Robert Vittek Slovakia (Ankara Gùcù)

kari.naskinen@gmail.com