torstai 15. huhtikuuta 2010

Vanhasen hallitus on ulkoistanut jo itsensäkin

Ulkoistaminen ja yksityistäminen ovat markkinatalouden avainsanoja. Matti Vanhanen on ulkoistanut jopa oman hallituksensa toiminnan. Ensin ministerit hallitukseen valitsivat suurliikemiesten perustama Kehittyvien maakuntien Suomi ry ja Nova Group, ja hallitusohjelman teki amerikkalainen konsulttiyhtiö McKinsey & Company. Suomessa ei nyt olekaan voimassa Vanhasen kakkoshallitus, vaan Kakkosen vanhashallitus.

Kun Vanhaselta on näitä asioita kyselty, hänen muistinsa on pätkinyt samalla tavalla kuin Kari-Pekka Kyröllä ja Uuno Turhapurolla. Ei ihme, että Paavo Lipponen on huomannut hallituksen olevan aivokuollut.

Helsingin Sanomien eilisestä jutusta kävi ilmi, että Kehittyvien maakuntien Suomi -liikemiesyhdistyksen vaalirahoitus on ollut tarkasti organisoitua ja laajaa. Sen toimintaa on keskustapuolueen taholta järjestelty ja puolueen johto on tämän tiennyt.

Vanhasen puheet viime ja edellisvuonna eduskunnassa siitä, että hän ei muista keitä ja missä on liikemiesrahoittajista tavannut ja onko tiennyt, kuka on rahaa antanut ja kenelle ehdokkaalle on annettu, ovat hyvin kyseenalaisia Hesarin sähköpostiviestipaljastuksen valossa. Kysymys kuuluukin, onko pääministeri enää millään muotoa uskottava ja pystyykö hän hoitamaan tehtäväänsä.

Vanhasen aloitteesta on tehty sopimus McKinsey & Companyn kanssa siitä, että konsulttifirma tuottaa sisältöjä ensi vaalikauden hallitusohjelmaan. Tässäkin kohtaa Vanhasella on kuitenkin pätkinyt sen verran, että hän on unohtanut vaalit 2011. Vai ajatteleeko Vanhanen niin, että hän tilaa hallitusohjelman esimerkiksi SDP:n ja Kokoomuksen muodostamalle hallitukselle? Toinen vaihtoehto on, että Vanhanen ostaa kepulle ensi vuoden vaalien vaaliohjelman valtion rahoilla.

Jo nykyistä hallitustaan varten Vanhanen tilasi konsulttifirmalta ohjelmapaperin, ja varsin tunnollisesti tätä amerikkalaista näkemystä on myös noudatettu. Seuraavassa luettelo niistä asioista, jotka Vanhasen hallitus on toteuttanut ulkoa ostamansa hallitusohjelman mukaisesti:

- Kuntien määrää on vähennetty.
- Kuntapalveluissa otettu käyttöön tilaaja-tuottajamalli (perustuu markkinatalouden voitonkäärimismekanismeihin).
- Terveydenhoidon maksuja korotettu.
- Ansiotuloverotusta kevennetty.
- Alkoholin ja tupakan verotusta kiristetty.
- Työnantajamaksuja pienennetty.
- Työttömyysturvan ehtoja tiukennettu.
- Yrityselämä otettu mukaan yliopistojen hallintoon.
- Yliopistovirkoja vähennetty.

Keskeneräisiä ovat vielä sellaiset konsulttien ehdottamat hankkeet kuin ison kuntaliitoksen tekeminen Helsingin metropolialueella, yliopisto-opiskelun muuttaminen maksulliseksi ja kaavoituksen vapauttaminen kaupan tarpeisiin.

Mielenkiintoista olisi tietää, miksi Suomen hallitusohjelman on tehnyt juuri tämä amerikkalaisfirma. Varmaankin Merisalo, Sukari, Yli-Saunamäki ja kumppanit tietävät, sillä sama firma on hoitanut myös muita suomalaisten yritysten toimeksiantoja! Varmaan nämäkin asiat vielä selviävät, kunhan sähköposteja tulee lisää julki ja kun pätkivää muistia virkistetään.

KOKOOMUS HÄDISSÄÄN

Kokoomuskin on huomannut, että tilanne on hankala. Kokoomuksen kannatus pienenee omien Tiuratalkoidensa ja kepun pääministerikriisin mukana. Tämän takia Kokoomus on aloittanut kampanjan, jolla se pyrkii ajamaan sosiaalidemokraatteja nurkkaan leimaamalla SDP:n epäluotettavaksi ja vastuuttomaksi haihattelijaksi. Nyt jo useampi kokoomuslainen on käyttänyt tällaisia puheenvuoroja, ja on jopa väläytelty sellaista, että vaikka SDP nousisi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, se ei välttämättä olisikaan hallituksen muodostaja. Kokoomus valmistelee kansalaismielipidettä niin, että demarit voitaisiin sysätä vaalivoiton jälkeen sivuun ja sivuuttaa siten vaalitulos ja jatkaa porvarihallituksen työtä. Myös kepun sinipunapelottelu etenkin kepun vahvoilla kannatusalueilla on ollut näkyvää ja kuuluvaa.

Tilanne on kuitenkin yksiselitteinen: suurin puolue vetää hallitustunnustelut ja sen jälkeen hallitusneuvottelut ja suurimmasta puolueesta tulee pääministeripuolue.

kari.naskinen@gmail.com