maanantai 18. toukokuuta 2009

Pyllistys kapitalismille

Rahamaailman keskuksen tuntumassa, puistossa lähellä Wall Streetiä on Arturo Di Modican veistos "Wall Streetin härkä" (1989), joka kuvaa aggressiivista bisneselämää, menestystä, taloudellista optimismia. Nyt tuota veistosta voi katsoa enemmänkin takapuolelta.

Kapitalismi on tullut ainakin yhden vaiheensa päähän. Helsingin Sanomien viime viikolla ilmestyneessä HS Teema -lehdessä (2/2009) on aiheena kapitalismi, ja eräänlaisena yhteenvetona siinä päädytään toteamukseen, että viime vuosikymmenet hallinnut kova kapitalismi puretaan ja tilalle rakennetaan jotain sosiaalidemokraattisempaa. Taloustieteen Nobelilla palkittu Paul Krugman toivoo, että Yhdysvalloissa talouskriisi synnyttäisi poliittista tahtoa laajentaa hyvinvointivaltion rakenteita eurooppalaisten sosiaalidemokraattisten oppien mukaan.

"Kapitalistista yhteiskuntaa hallitsee voitontavoittelu. Tuotantovälineet ovat pääosin yksityisessä omistuksessa, ja niin lait kuin tuomio-istuinlaitos suojelevat omistajia." (HS Teema 2/2009)

Muutos on kuitenkin nyt tapahtumassa, tapahtunutkin jo, kun yksityinen omistus ei ole toiminut. Päätoimittaja Janne Virkkunen kirjoittaakin HS Teeman pääkirjoituksessa: "Yksi asia kaiken epävarmuuden keskellä on melko varma: valtion merkityksen kasvu. Valtio on toimijana palannut markkinatalouden keskiöön myös niissä maissa, jotka perinteisesti ovat karsastaneet julkisen vallan roolia."

Suomessa tuli viime viikolla esille sähkönsiirrossa tarvittavan kantaverkon omistus, jossa on tehtävä muutoksia EU-direktiivin edellyttämällä tavalla. Tällä ei ole mitään tekemistä kapitalismin laman kanssa, mutta joka tapauksessa Pohjolan Voima ja Fortum joutuvat myymään puolet osuudestaan kantaverkkoyhtiö Fingridistä.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (Kesk) ennakoi, että valtio hankkii itselleen vähintään puolet Fingridin osakkeista. Näin estettäisiin kantaverkon valuminen ulkomaiseen omistukseen. Pekkarisen mukaan ostaja voisi olla myös institutionaalinen suomalainen sijoittaja, johon valtio voi luottaa.

Pekkarisen ehdotus ei porvareille sovi. Menköön maailma vaikka mullinmallin, niin Kokoomus, EK, ESS, Eva ja Keskuskauppakamari pitävät kiinni ideologisesti siitä, että mitään ei anneta pois. Päinvastoin kaikki julkinen on mieluummin yksityistettävä, vaikka tämä Wall Street -järjestelmä on nyt epäonnistuneeksi havaittu. Kokoomus olisi halunnut yksityistää yliopistotkin, mutta eduskunnan perustuslakivaliokunta asettui hallituksen kaavaileman yliopistolain tielle.

Pekkarisen kantaverkkoesityksen mukaan Fingrdistä jo 12 % omistava valtio ostaa Fortumilta ja Pohjolan Voimalta niin paljon Fingridin osakkeita, että valtion omistus siitä olisi 62 %, ja loput olisi suomalaisilla työeläkeyhtiöillä. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (SDP) pitää ehdotusta hyvänä:

"Energiaverkkojen ohella valtion omistusta tulee määrätietoisesti kasvattaa myös laajakaista- ja puhelinverkoissa, jotka ovat itsenäisen valtion kannalta elintärkeitä toimintoja. Valtio ja työeläkeyhtiöt voisivat yhteistyössä elinkaarimallilla rakentaa osana työllisyyttä parantavaa elvytystä muutakin infraverkkoa kuten valmiiksi suunnitellut uudet rautatiet, moottoritiet ja vesireitit eri puolella Suomea", sanoo Skinnari.

Markkinataloutensa kanssa kusessa oleville suomalaisille kapitalisteille valtio on kuitenkin se kaikkein pahin. Mieluummin upotaan kaikki yhdessä kuin myönnetään, että kyllä tässä nyt valtion apua tarvitaan.

Kun Suomen suurteollisuus sai lahjomalla ja petkuttamalla läpi Lex Nokia -urkintalain, niin nyt EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs julistaa kantanaan, että yrityksiin ei kuitenkaan saa tulla valvomaan, miten lakia sovelletaan. EK, Eva, Kauppakamari ja Kokoomus eivät tajua, että Wall Streetin härkä ei pyllistä valtiolle, vaan kapitalismille.

kari.naskinen@gmail.com

P.S. Skinnari voisi talousvaliokunnan puheenjohtajana pyllistää valtionyhtiöille, jotka maksavat johtajilleen älyttömän isoja palkkoja ja eläkkeitä (HS 18.5.). Ottakaa asia esille eduskunnan seuraavalla kyselytunnilla.