maanantai 13. huhtikuuta 2009

Vallankumouksen tiellä





















Fortumin uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Tapio Kuula (52) tulee saamaan kuukausipalkkaa 40 000 euroa. Kokoomuksen kusettaman, kunnallisella puolella toimivan Sari Sairaanhoitajan palkka on 2500 euroa. Alle 2000 euron kuukausiansioiden jäävät mm. hammashoita-jat, kanslistit, keittäjät, perhepäivähoitajat ja siivoojat.

Tapio Kuulan edeltäjä Mikael Lilius on saanut alle kymmenen vuoden työskentelystään Fortumilla yli 30 miljoonaa euroa, ja ensi vuonna hän tulee saamaan eläkettä 40 000 euroa kuukaudessa. Suomalaisten keskimääräinen koko työuran tuottama työeläke on 1050 euroa.

Vaikka Lilius ei ole itse päättänyt Fortumin herrojen palkkio-järjestelmistä, on ymmärrettävää, että hänen rauhansa on viime aikoina ollut häirittynä. Lehtitietojen mukaan Liliusta on uhkailtu. Mihinkäs muuhun tällaista uhkailua kohdistaa, kun sen takana ovat kaikki viimeisten kymmen vuoden hallituspuolueetkin. Lilius on konkreettinen kohde mielenosoittajille.

Yhtään ei ihmetytä, että ihmisiä alkaa pistää vihaksi enemmänkin. Ulla Puolannekin kysyi jo, tarvitaanko jonkinlainen vallankumouskin, jotta markkinatalousjärjestelmä muuttuisi lähivuosina säännös-tellympään suuntaan. (ESS 10.4.)

Yritysjohtajien palkat, erilaiset palkkiot ja kultaiset eläkekäden-puritukset ovat viime vuosikymmeninä nousseet sellaiselle tasolle, että ne eivät enää perustu liiketoiminnan kilpailullisiin tekijöihin. Sen vielä tajuaa, että yritysjohtaja saa muutaman kymppitonnin kuukausipalkan, mutta kun mennään kuusinumeroisiin lukuihin, ei enää ole mukana kohtuutta. Kun tällaisia Rolls Royce -palkkoja ja bonuksia maksetaan valtionyhtiöissäkin, ollaan täydellisesti hakoteillä.

Kun puhutaan kohtuullisuudesta, niin näin se toteutuu tai on toteutumatta lahtelaisissa yrityksissä: vuoden 2007 verotettava ansiotulo kuukaudessa oli esimerkiksi Etteplanin Matti Hyytiäisellä 32 400 euroa, Luhdan Vesa Luhtasella 32 000, Kempin Anssi Rantasalolla 26 000, apteekkari Tarmo Salinilla 24 000, DNA-PHP:n Arto Kaikkosella 24 000, Esan Jukka Ottelalla 20 500, ja Foxconnin Timo Harjulla 17 000, Polttimon Katharina Sten-holmilla 17 000 ja BE Groupin Matti Tiiralla 15 300 euroa. Erikseen näiden päälle tulevat pääomatulot, joita suomalaisessa järjestelmässä verotetaan merkittävästi kevyemmin kuin palkkatuloja.

KHO:n presidentti Pekka Hallberg ja Helsingin piispa Eero Huovinen kirjoittivat Hesarissa, että nykyisen laman olennaisena syynä on irtaantuminen todellisuudesta - "talous horjuu, kun se perustuu toiveille eikä yhteisesti hyväksytyille pelisäännöille". (HS 10.4.)

Eikä nyt horju vain talous, vaan sen mukana koko uusliberalistinen järjestelmä. Suomen edellisen laman jälkeen on hyvinvointivaltion rakenteita murennettu, mutta nyt nähdään, että on tehty väärin. Markkinataloudelle lisää valtaa antaen on ajettu niin syvälle suohon, että sieltä ei päästä ylös ilman kunnollisia oikaisuliikkeitä. Jos näitä oikaisuliikkeitä ei tehdä, alkavat uhkausviestejä saada muutkin kuin Lilius - aivan perustellusti, sillä Ulla Puolanteen vaatima "vapaus - veljeys - tasa-arvo" ei enää pitkään aikaan ole toteutunut.

Uusiin ratkaisuihin joutuu turvautumaan myös Vanhasen - Kataisen hallitus. Sen on pakko kääntää veronkevennyspolitiikkansa päinvas-taiseksi. Oikeistolaisen politiikan mukaisesti tämä tapahtuu kuitenkin niin, että ei kiristetä progressiivista valtion tuloverotusta, vaan kaikkia niitä muita veroja ja maksuja, jotka peritään kansalaisilta tasavero-taulukon perusteella. Tasavero on myös kunnallisvero, mikä tämän vuoden jälkeen nousee suurimmassa osassa kuntia. Tämä sopii Kokoomukselle, Keskustalle ja RKP:lle, koska rikkaat hyötyvät tasaveromallista. Tätä veropolitiikkaa ovat hyväksymässä myös aatteettomat vihreät.

kari.naskinen@gmail.com