sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Mikään ei muutu - Stora Enso jälleen


Stora Enso sulki viime vuonna sellutehtaansa Kemijärvellä. Tehdas oli perustettu 60-luvulla parantamaan vaikean työttömyysalueen työlli-syystilannetta. Stora Enson suurin omistaja on Suomen valtio, mutta se ei pannut tikkua ristiin, kun tehtaan lopettamisesta päätettiin.

Viime syksynä perustettiin valtionyhtiöiden perään katsomaan uusi yhtiö Solidium. Mikään ei kuitenkaan ole muuttunut. Nyt Stora Enso on päättänyt siirtää tuotantoaan Suomesta Ruotsiin, koska homma tulee siellä halvemmaksi nykyisessä taloustilanteessa.

Valtio ei taaskaan korvaansa lotkauta. Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen sanoi: "Lähtökohtaisesti asiaan ei puututa" (HS 21.3.).

Pääministeri Matti Vanhanen (Kesk) on kylläkin toitottanut "vastuuta yrityksiltä", mutta valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (Kok) on hiljaa, vaikka muuten on joka paikassa suuna-päänä.


Miksi valtio ei nyt tee aluepolitiikkaa? Miksi Stora Enson toimitus-johtaja Jouko Karvinen saa puuhata mitä lystää? Viime syksynä Häkämies päätti, että VR tilaa 20 uutta kaksikerroksista makuu-vaunua Transtechin Otanmäen tehtaalta Kainuusta. Koska VR:n pääjohtaja Henri Kuitunen ja hallituksen puheenjohtajan Antti Lagerroos pitivät tilausta hölmönä, he erosivat tehtävistään. Tilaus tehtiin kuitenkin puhtaasti alue- ja työllisyyspoliittisista syistä.

Voi tästä Stora Enson temppuilusta vetää nyt senkin johtopäätöksen, että Suomen liittyminen Euro-rahaan oli virhe. Nyt on kaulassa sellainen lieka, että siitä pääsee luikertelemaan vain siirtämällä suomalaista tuotantoa valuuttapoliittisesti paremmassa asemassa olevaan Ruotsiin, joka on säilyttänyt oman kruunurahansa. Vielä paremmin ovat asiat toisessa kruunumaassa Norjassa, joka ei ole edes EU:n jäsen.

kari.naskinen@gmail.com