tiistai 10. kesäkuuta 2008

Veronmaksajat joutuvat pelastamaan Lahden Messut Oy:n konkurssilta

Lahden Messut Oy piti yhtiökokouksen viime viikolla. Satamassa tapasin samana päivänä yhden kokousedustajan, jolta kysyin, pitikö paikkansa ennakkotieto yhtiön isosta tappiosta. Kyllä piti, messuyhtiön tilinpäätös osoitti viime vuodelta 700 000 euron tappiota.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että messuyhtiö on konkurssikypsä. Omaa pääomaa ei juurikaan ole. Jos uutta ulkopuolista rahoitusta ei löydy, ovat ainoat vaihtoehdot konkurssi tai messuyhtiön pelastaminen Lahden veronmaksajien rahoilla.

Kaupunki on yhtiössä osakkaana 15 prosentin osuudella. Muilla osakkailla ei ole sitäkään vähää intressiä lähteä messuyhtiötä pelastamaan.

Osasyynä konkurssiin on suuruudenhulluus. Operetti Kreivitär Maritza ei houkutellut peltihalliin väkeä, vaan tappiota tuli pelkästään tästä operaatiosta satoja tuhansia euroja. Tätä rataa toimintaa Lahti-hallissa on pyöritetty.

Perimmäinen syy konkurssiin on kuitenkin Lahden kaupunginvaltuuston päätös helmikuussa 2006. Yhden äänen enemmistöllä 30-29 valtuusto hyväksyi, että uutta Lahti-hallia voidaan ryhtyä rakentamaan. Rakennuttaja oli Lahden yrityskiinteistöt Oy, minkä omistavat Lahden kaupunki (80,5 %) ja valtion Finnvera Oyj (19,5 %). Rakentamiskustannukset olivat 7 miljoonaa euroa.

Lahden Messut Oy:n silloinen toimitusjohtaja Jorma Helén sanoi SDP:n Viikko-Hämeessä, että ei kaupunki joudu mitään maksamaan uudesta messuhallista, vaan kyseessä on vain lainantakaus.

Näin tämä kunnallisen toiminnan yhtiöittämiskehitys hämärtää asioita. Kaupunki perustaa itselleen yhtiön (Lahden yrityskiinteistöt Oy), yhtiö ottaa pankista 4,5 miljoonan euron lainan 6,2 prosentin korolla ja kaupunki takaa lainan. Ei ollut mitään epäselvyyttä siitä, että asialla oli nimenomaan Lahden kaupunki.

Helén on Lahden liikemiesyhdistyksen puheenjohtaja. Tämä pieni yhdistys on messuyhtiön suurin osakkeenomistaja.

Messuäänestys

SYYLLISET ELI KONKURSSIHALLIN RAKENTAMISESTA PÄÄTTÄNEET:

Sosialidemokraatit (14): Alettin Basboga, Sirkku Enojärvi, Pertti Heino, Kari Hyytiä, Susanna Iivonen-Pekesen, Eila Jokinen, Ulla Juurola, Mika Kari, Ulla Koskinen-Laine, Erkki Nieminen, Jarkko Nissinen, Risto Paulamäki, Jouko Pylväs, Jouko Skinnari

Kokoomus (11): Juhani Honkaniemi, Antti Kalliomaa, Sari Kurikka, Sirkku Lehti-Permanto, Arja Nikkanen, Juha Rostedt, Simo Räihä, Jari Salonen, Ilkka Simolin, Päivi Starckjohann, Ilkka Viljanen

Kristillisdemokraatit (4): Juha-Pekka Forsman, Vesa Knuuttila, Marjo Loponen, Leena Mantere

Keskusta (1): Jouko Vesala

LAHTI-HALLIN RAKENTAMISTA VASTUSTANEET:

Kokoomus (8): Arja Heikinheimo, Matti Kataja, Leena Luhtanen, Tuija Nurmi, Einari Pohjolainen, Pentti E Rantanen, Reijo Salminen, Merja Vahter

Sosialidemokraatit (5): Jari Hartman, Seppo Koskinen, Paul Sundström, Ulla Vaara, Anneli Viinikka

Vasemmistoliitto (6): Antti Holopainen, Pekka Järvinen, Vuokko Kautto, Hilkka Leppänen, Reijo Pekonmäki, Eino Vuori

Keskusta (4): Marja Keto, Maija-Liisa Lindqvist, Maarit Luukka, Jari Rissanen

Vihreät (4): Helena Aaltola, Hannu Mieskolainen, Kirsti Vaara, Onerva Vartiainen

Kristillisdemokraatit (1): Martti Ruuskanen

Punavihreät (1): Nea Kontio

kari.naskinen@gmail.com