maanantai 3. helmikuuta 2025

Aamiaiseksi teetä ja torvisoittoa, päivällä paali heiniä ja puolukka


Otsikko on filosofi
Timo Airaksisen blogista, jossa hän irvailee uusia ravintosuosituksia. Tässä asiassa Airaksinen kuuluu siihen samaan ihmisryhmään, jossa ilmastonmuutokselle nauretaan, koska tänä talvena on tullut muutaman kerran niin julmetusti lunta, ettei autolle ole ollut kadunvarressa tilaa kahden lehmuksen välissä, vaikka oli ostanut asumispysäköintitunnuksen. Punaisen lihan vaihtamista kasviksiin taas pilkataan, jos jossain täyttää 105 vuotta erikoistapauksena äijä, joka lehtihaastattelussa kertoo koko ikänsä syöneen lihaa ja juoneensa olutta tasaiseen tahtiin joka päivä.


Airaksinen on yhtä innoissaan kuin olisi Trump, jos olisi kuullut Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamista suosituksista: ”Niissä yhdistetään huoli ympäristöstä ruokaan. Villissä kalassa on elohopeaa, lehmät pierevät metaania ja syövät maan sileäksi. Riisiä ei saisi syödä. Ettäkö riisiä, milläs miljardit aasialaiset sitten elää?”

Lääketieteellinen tosiasia joka ta
pauksessa on, että oikeanlainen ruokavalio sisältää runsaasti täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa. Minulla on nyt yli puoli vuotta kokemusta tästä asiasta, kun vaihdoin perusepäterveellisestä ruuasta tähän terveelliseen. Vegaaniksi en kuitenkaan heittäytynyt, vaikka siitäkin on tietoa yhden melkein 50-vuotiaan sukulaistytön kautta, sillä hän lopetti jo pikkulikkana kaiken eläinkunnasta peräisin olevien tuotteiden kuten lihan, kalan, munien, maidon ja sen johdannaisten syömisen, eikä mitään ongelmia ole ollut.

Lapsuusmuistot mummolan mukavista kanoista ja lampaista ovat
minulle koko ikäni olleet kiusallisia, ja yhtenä pääsiäisenä ostin omille pikkutytöilleni kolme juuri munista kuoriutunutta tipuakin, joten en ole mielelläni syönyt kananmunia enkä lampaanlihaa. Kalan kanssa on helpompaa, koska en ole koskaan raatsinut panna matoa koukkuun, enkä virvelilläkään ole heittänyt muuten kuin niin, että uistimen sijasta narun päässä oli mutteri tai jokin muu esine.

Nyt kaikki sujuu jo oikein hyvin. Kaupoista saan vaihtoehtoja uuteen ruokavalioon vaikka millä mitalla. Lisäksi nämä uudet sydänmerkit auttavat. Sushiakin olen oppinut syömään, kun silloin tällöin käyn lounaalla Grandin talon kulmalla japanilaisessa Itsuyaki-ravintolassa. Ostan myös valmiita sushipaloja Citymarketin hyvästä valikoimasta.

Lidlistä puolestaan
hankin basilikalla maustettua oliiviölyä, jota hörppään joka aamu ensimmäisenä. Tätä olen harrastanut jo vuosikausia, koska kaikissa Italia-aiheisissa matkailuohjelmissa telkkarissa sanotaan, että oliiviöljy on Välimeren maiden ihmisten terveyden salaisuus. Tämän aamuhörpyn jälkeen aamupuuro, johon sekaan viisivuotisohjelmassa ovat kuuluneet chian siemenet (ravintokuitua, omega-3-rasvahappoa, antioksidantteja, kalsiumia)

Vakio-ostoksiin kuuluvat myös proteiinivanukkaat, jotka varmistavat valkuaisaineen saamisen elimistöön, koska sitä ei nyt tule lihasta.


Lahdesta löytyy
myös yksi kasvisravintola, josta otin tämän valokuvan viimeksi siellä käydessäni. Tämä Lahden ainoa tämän lajin ravintola on Tuomitalon valopihan matalan rakennuksen Hämeenkadun-puoleisessa päädyssä. Tätä Lipterin-ravintolaa pitää Petroskoista Lahteen tullut inkeriläinen Vadim Poikalainen. Hän kertoi ravintolan nimen olevan J. K. Rowlingin haltioilta, joiden quenya-kielessä ”lipte rin” tarkoittaa kastehelmeä. Lounaat ovat monipuolisia, sillä päivittäin niiden menu-koostumukset vaihtelevat Intiasta eri Euroopan maihin ja Lähi-idän maista Venäjälle. Lahden paras lounasravintola minulle.

Pari kertaa kuukaudessa käyn tai käymme ravintolassa. Hyviä kasvis-margaritoja saa kaikista pizzerioista, Subwaysta saa monenlaisia kasvissämpylöitä sekä hampurilaisravintoloista tietenkin kasvishampurilaisia, joiden keskellä oleva kasvispihvi kuitenkin paistetan samalla tavalla rankassa rasvassa kuin tavallisenkin hampurilaisen liha.

Alkoholi ei kuulu ruokakolmion yläreunaan, mutta kun ryyppääminenkin vähenee iän myötä, niin ei hätää. Sen verran tuli kuitenkin tammikuun viimeisen päivän iltana hätä, että muistin ottaneeni viinaa edellisen kerran uudenvuodenaattona. Pelästyin, että tässähän on tulossa historiallinen tipaton tammikuu, joten menin heti kaapille, nappasin Joulupukin tuoman Smirnoff-votkapullon ja tammikuu oli pelastettu. Vaasasta kotoisin oleva Timo Airaksinen kirjoitti, että ruokaryypyksi otettiin Vaasassa ennen Usperin pikasimaa.

Kerran tapasinkin Airaksisen. Tästä on aikaa kymmeniä vuosia ja hän oli silloin Helsingin yliopiston käytännön filosofian professori. Piti tehdä lehtijuttu professorin työstä, ja teinkin, mutta enemmän me kuitenkin puhuimme HIFK:sta ja Ferrareista, kun ne kiinnostivat meitä molempia enemmän. Mukava heppu.

kari.naskinen@gmail.com