tiistai 10. syyskuuta 2024

Täysin turhaa olisi Lahti Energian myynti ollut


Lahden kaupungin taloustuloksen piti tänä vuonna olla niin huono, että ainoa selviytymiskeino olisi kaupungin oman energiayhtiön myyminen. Nyt kuitenkin näyttää, että ne puheet olivat pehmoisia. Kaupungin tämän vuoden tappion jää niin minimaalisen pieneksi, että valtuuston paras kuntatalouden asiantuntija Juha Tapiola (Rkp) pitää täysin mahdollisena ennustetun alijäämän vaihtuvan ylijäämäksi.

Tämän hyvän kehityksen ansiosta voidaan taas rellestää niin kuin ennenkin. Tuore uutinen on, että
Lahti ilmoittautuu 100 000 euron osallistumismaksulla kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun. Tällä sadalla tonnilla ei vielä saa mitään, mutta jos voittaa kilpailun, saa pokaalin, jonka käyvät Madridista tai Roomasta noutamassa kaupunginjohtaja ja poliitikkodelegaatio.

Kilpailu tullaan järjestämään
ja kustantamaan urheilukeskuksen suunnittelemisesta, mikä sinänsä on hyvä asia, koska me kaikki veronmaksajat näemme, että urheilukeskushan on täysin keskeneräinen rumilus pilaamassa Lahden mainetta.

Sieltä puuttuu esimerkiksi rullasuksirata, jota ilman urheilukeskusta
on vaikea kutsua urheilukeskukseksi. Sellainen nyt tehdään. Kesäsään keinolumilatu sentään saadaan joka syksy, mutta senkin tekeminen tulee kaksi kertaa suunniteltua kalliimmaksi.

Rahankylväminen on viime kuukausina ollut muutenkin sellaista, että mihinkähän ne energiayhtiöstä saadut sadat miljoonat olisi pantu, kun niitä varsinaisesti ei tarvita. Luultavasti kokouspalkkioita olisi korotettu roimasti enemmän kuin viime viikolla päätettiin. Muita mukavia löysänrahan hankkeita ovat:

- Kaupungintalon kauniin puiston kehittäminen kauniiksi.
- Meluntorjuntaseinien rakentaminen, että ihmiset eivät kokisi asuvansa kaupungin äänien keskellä.
- Metsän istuttaminen Lanunaukiolle.
-
Kevyenliikenteen väylien asvaltin vaihtaminen punaiseksi asvaltiksi.
- Kaupunginhallituksen jaosto oleskelemaan Wieniin 30 000 eurolla tutustumaan puurakentamiseen.
- Vanhan raviradan suunnittelu joksikin.

kari.naskinen@gmail.com