tiistai 7. toukokuuta 2024

Urheilumafia kiristää kuntia


Koripalloliiton sääntöjen mukaan SM-finaaliottelut pitää pelata saleissa, joissa on vähintään 1200 istumapaikkaa katsojille. Koska Nokialla paikkoja on vain 800, oli vähällä, ettei Nokian joukkue olisi saanut pelata kotiotteluitaan kotikaupungissaan. Lopulta tuli sopu, johon pääsyä helpotti se, että Nokialla rakenteilla olevaan uuteen palloiluhalliin tulee enemmän katsomotilaa.


Tämä on tyypillistä palloilulajien mafiamaisessa toiminnassa. Liitot kiristävät kuntia rakentamaan uusia halleja ja kenttiä, vaikka vanhoillakin voisi pelata. Hienoa pitää olla ja kansainväliset normit täytettävä.

Koska urheiluseurojen ja -osakeyhtiöiden mahdollisuudet uusien areenoiden tekemiseen tai vanhojen saneeraamiseen ovat rajalliset, joutuvat kunnat pakotettuina vaikeaan välikäteen. Kunnan taloustilanne voi olla kuinka vaikea tahansa, mutta liittojen sarjamääräykset on täytettävä, olkoon kysymys Nokiasta, Tammisaaresta, Lahdesta tai mistä tahansa. Jossain on pakko vaihtaa kentän pinta toisenlaiseksi, jossain on tehtävä uusi katsomorakennus, jossain on tehtävä muutoksia, jotka mahdollistavat pelaamisen kansainvälisessä Mestareiden cupissa, jos sinne asti joskus päästään jne.

Jos kunta ei vaadittuja investointeja toteuta, tulee ko. lajin johtohenkilöiltä ja aktiivisimmalta yleisönosalta haukut - "miksi me oikein veroja maksamme".

Millään muulla alalla ei tällaista mafiakiristystä harjoiteta. Lahdessakin kaupunki sai rakentaa ihan millaisen konserttitalon halusi, eikä sinfoniaorkestereiden liitto esittänyt mitään pakkovaatimuksia.

Joissakin tilanteissa on ovela keino, että halli
- tai muut urheiluhankkeet viedään läpi ohi kaupungin päätöksenteon, mutta historia osoittaa, että kaupungin niskoille ne lopulta kuitenkin romahtavat.

kari.naskinen@gmail.com