maanantai 13. toukokuuta 2024

Huonot euroviisut, huonot MM-kisat


Eurovision Lptg-kilpailut nykymuodossaan pitää lopettaa. Vaikka niistä puhutaan laulukilpailuina, ne ovat aivan muuta viihdesotkua. Ne ovat myös politiikkaa. Tämän puolen asiasta voisi hoitaa esimerkiksi niin, että Ukraina ja Israel jätettäisiin pois kisoista. On turhauttavaa muita osallistujia ja katsojia kohtaan, että Ukraina ja Israel saavat runsaasti säälipisteitä ei-musiikillisten ansioiden takia.


Tämän päivän Helsingin Sanomissa on iso juttu, jonka otsikko on: ”Euroviisujen täytyy miettiä tulevaisuuttaan vakavasti.” Saman viestin voi antaa jääkiekon MM-kisoille, jotka ovat alkuvaiheissaan turhaa pelleilyä. Suomi voitti Englannin 8 - 0, mikä hyvin kuvaa sitä, että kisoissa on liikaa surkeita joukkueita tälle tasolle. Joukkueita on yhteensä 16, joista kuusi pitäisi vähentää pois, jotta kisat olisivat alusta alkaen täysipainoiset. Harvat muiden lajien MM-kisat ovat yhtä mitättömiä – tai ehkä jääpallon MM-kisat ovat.

Sanovat, että tällä tavalla MM-kisoja laajentamalla pyritään jääkiekon suosiota kasvattamaan eri puolilla maailmaa. Samoin ajatellaan jalkapallon puolella, jossa kisoissa pelaa kohta puolet maailman maista. Jääkiekko on kuitenkin pahemmassa tilanteessa kuin jalkapallo, jossa 8-0-tuloksia ei usein synny, vaikka kentällä olisi suuretkin tasoerot. Lisäksi jalkapallon MM-kisojen etuna on, että niissä ovat mukana osallistujamaittensa parhaat pelaajat toisin kuin jääkiekon MM-kisoissa.

Kun urheilumaailmaa muuttaa tällä hetkellä Lähi-idän öljyvaltioiden invaasio, on kiekkoväenkin käännettävä katseensa sinne, kun kerran MM-kisoja pidetään lajin leviämisen kannalta ensiarvoisen tärkeinä. Vuoden kuluttua niihin on saatava mukaan myös Saudi-Arabia ja Qatar.

kari.naskinen@gmail.com