tiistai 15. helmikuuta 2022

Sulo Vilen tykkäisi Walmartista


Bensa-asemaa ja kahviota pitänyt Sulo Vilen teki aina edullisia kauppoja, kun halvalla sai. Usein ne lopulta kylläkin osoittautuivat epäonnistuneiksi kaupoiksi, kuten esimerkiksi käytetyn hinuriauton ostaminen. Mutta kun sai niin halvall
a. Amerikkalainen halpatavarataloketju Walmart olisi Sulo Vilenin mieleen. Siellä halpuusajattelu on viety niin pitkälle, että asiakkaat houkutellaan edullisen hinnan perusteella ostamaan tavaraa yli oman tarpeensa. On tämä tietenkin tuttua meilläkin, koska kauppiaat tietävät, etteivät ihmiset läheskään aina esim. elintarvikkeita ostaessaan tarkista hyllynreunassa olevan hintalapun alareunassa olevaa kilohintatietoa.

Walmart myy halvalla, jos ostaa paljon.
Vlasic-suolakurkut ovat tunnettu arkituote, jota Walmart alkoi myydä gallonan (3,8 litraa) astioissa 2,97 dollarin hintaan eli vähän yli kahdella eurolla. Kauppa kävi, vaikka astia oli niin iso, ettei se mahtunut jääkaappiin. Tämän suolakurkkukampanjan Walmart aloitti finanssikriisin iskiessä 2008. Kun ihmisiltä alkoivat mennä alta asunnot ja työpaikat, piti kaikessa säästää. Asiakkaiden ostovoiman heikentyessä Walmart tuli vastaan. Suolakurkkuja sai Walmartista halvalla, vaikka ei niin paljon kurkkuja olisi tarvinnutkaan.


Walmart on maailman suurin vähittäismyyntiyhtiö, Fortune Global 500 -listan mukaan sen liikevaihto on yli 500 miljardia dollaria. Sulo Vileniä Walmart kiinnostaisi siksikin, että joidenkin Walmart-myymälöiden yhteydessä on myös huoltoasema. Walmart on myös maailman suurin yksityinen työnantaja 2,2 miljoonalla työntekijällään.

Walmart on tehnyt USA:ssa sen, minkä Kesko ja S-ryhmä Suomessa. Yhden yliopistotutkimuksen mukaan Walmartin myymälän avaaminen jollakin uudella alueella pudottaa myynnin asiakaskohtaista keskiarvoa 15 - 40 prosenttia muissa saman sortimentin myymälöissä ja 6 prosenttia apteekeissa.


Walmartista ei ole kuulunut työntekijöiden kannalta samanlaisia asioita kuin Amazonista, joka on maailman neljänneksi suurin yhtiö ja tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan. Amazon on kaltaistensa suuryritysten tavoin veroparatiisivaltioiden kautta rahojaan operoiva roistofirma, joka kohtelee työntekijöitä huonosti. Vuosi sitten tulivat julkisuuteen Amazonin varastotyöntekijöiden voimakkaat protestoinnit Bessemerin kaupungissa Alabamassa, kun heidän pyrkimyksensä ammattiosaston perustamiseksi kohtasi vastarintaa. Amazonin duunareiden työtahti on pakotettu niin kovaksi, että vessataukojakaan ei pysty pitämään. On kustava pulloon.

Ammattiosastoimintaa Amazon yrittää häiritä kaikin mahdollisin keinoin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Amazonia työntekijöiden tunkeilevasta valvonnasta ja järjestäytymisen estämisestä. Saksassa Amazon käytti muutama vuosi sitten ulkomaalaisten kausityöläisten majoituspaikan vartijoina uusnatsistiseksi arveltua vartiointiyritystä

Eilen kävin kaupassa. Ostoslistassa luki, että tytinää. Hyllyssä oli neljää erimerkkistä,
ostin 400 grammaa, kilohinnaltaan noin 9 euroa. Kallein vaihtoehto oli 15 euroa. Syytä olla tarkkana ja lukulasit mukana.

kari.naskinen@gmail.com