maanantai 3. tammikuuta 2022

Urheiluliittojen pitäisi maksaa tv-yhtiöille


Nyt kun Yleisradion tv-kanavat eivät näytä Tour de Ski -kilpailuja loppuun asti, sen pitäisi kertoa, paljollako niiden lähetysoikeudet olisi Viasatilta saanut. Olisiko kysymys miljoonista euroista?

Rahastus urheilulähetyksillä on yleensäkin kummallista. Miksi isot tv-yhtiöt maksavat satoja miljoonia euroja urheiluliitoille, jotta
liitot pääsevät myymään mainoksia kilpailuihinsa? Ilman tv-näkyvyyttä tämä mainoskauppa tyssäisi. Senhän pitäisi mennä päinvastoin niin, että urheiluliitot maksaisivat tv-yhtiöille, jotta saavat mainosbisneksensä toimimaan.

Osaksi näin tapahtuukin. Ainakin Suomessa pienempien lajien liitot joutuvat maksamaan Yleisradiolle, jos haluavat oman lajinsa tapahtumia televisioon. Yleisradio ja kaupalliset kanavat ovat kiinnostuneita vain suosikkilajien välittämisestä.

Nykyjärjestelmä on susi. Mitä suurempi kansainvälinen liitto ja mitä suuremmat kisat, sitä enemmän tv-yhtiöt joutuvat niille maksamaan. Eikä Yle pysty rahalla kilpailemaan maailman suurimpien tv-yhtiöiden kanssa. Yle-veroakin päästäisiin pienentämään, jos maksuliikenne menisi toisinpäin.

kari.naskinen@gmail.com