perjantai 26. marraskuuta 2021


Moni sanoo, että ennen olivat asiat paremmin, sekä Suomessa että maailmassa. Uutisia seuratessa tuntuu, että aina vain mennään huonompaan. Väkivaltaa, köyhyyttä, tauteja, keinottelevia poliitikkoja, hyväksikäyttöä, ympäristökatastrofeja. Hämeenlinnan museossa on näyttely, jossa hyvin havainnollistuu, että näin ei asianlaita ole. Päinvastoin. Elämme paremmassa, helpommassa ja turvallisemmassa maailmassa.

Näyttelyhuoneen seinillä on tekstejä muutosta kuvaavista tosiasioista. Äitiyskuolemia oli 1930-luvulla vuosittain peräti 300-400, nykyisin keskimäärin kolme. Liikenteessä kuoli 1970-luvun alussa yli tuhat ihmistä, viime vuonna 223. Aivan viime vuosinakin on kehitys ollut monella tapaa myönteistä, esimerkiksi vuonna 1995 peruskoululaisista ilmoitti olevansa raittiita 10 %, nykyisin yli 30 %.

Yhteiskunnallisia parannuksia on toteutettu paljon: k
ahdeksan tunnin työpäivä, viisipäiväinen työviikko, ylityökorvaukset, sairausajan palkka, kesä- ja talvilomat, irtisanomnissuoja, työttömyysturva, äitiysloma, lapsilisät jne.

Suomi oli aikoinaan maatalousvaltainen köyhä kehitysmaa. Sosiaaliset erot olivat jyrkät ja varallisuus kertynyt harvoille. Harva opiskeli kansakoulua pitemmälle. Lääkäriin oli pitkä matka ja lapsikuolleisuus korkea. Monen ruumiillinen työ oli vaarallista ja kuluttavaa. Nyt olemme
tilastojen kärjessä monella tapaa. Pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä on maailman paras, suomalaiset ovat keskimäärin hyvin koulutettuja ja Suomi on turvallisimpien maiden joukossa.

Suomi on yksi harvoista alun perin köyhistä maista, jotka ovat
viimeisten sadan vuoden aikana kuroneet kiinni johtavien maiden tulotason. Sata vuotta sitten oli asukasta kohti laskettu bkt Suomessa vain puolet Iso-Britannian ja USA:n tasosta. Nyt Suomi on 15-20 korkeimman tulotason maan joukossa.

Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä on esillä paljon sellaisia tavaroita, jotka nykynäkökulmasta voivat tuntua jopa hassuilta. Miten sujui ennen pyykinpesu, millaista oli, kun kotona ei ollut sähköä eikä juoksevaa vettä?

Se joka tapauksessa oli ennen paremmin, että kaikkea ei joka päivä haukuttu huonoksi.

kari.naskinen@gmail.com