tiistai 17. elokuuta 2021

Politiikkaa ja oman edun taktiikkaa

Kaupunginvaltuuston sirpalepuolueet eivät Lahdessa ole tyytyväisiä luottamuspaikkajakoon. Isot olivat vahvempia. Sama se on puolueiden sisällä. Esimerkkinä voi käyttää suurimman valtuustopuolueen sosiaalidemokraattien sisäistä paikkajakoa, jossa kahdeksasta paikallisyhdistyksestä suurin kahmi kaikki merkittävimmät paikat. Tämä suurin on Lahden työväenyhdistys, jolla on SDP:n 16 valtuustopaikasta 8. Tasan ei kuitenkaan mennyt paikkajako, vaan iso jyräsi pienemmät, vaikka niillä yhteensä on myös 8 valtuustopaikkaa.

Demarien edustajiksi tärkeimpään elimeen eli kaupunginhallitukseen tulivat
Sirkku Hildén (pj.), Minna Lampinen ja Erkki Nieminen, kaikki tästä suurimmasta ja kauneimmasta eli Lahden sos.dem. työväenyhdistys ry:stä. Muut paikallisosastot ovat Lahden sos.dem. naisyhdistys (3 kaupunginvaltuutettua), Etelä-Lahden sosialidemokraatit ry (2), Lahden ammatillinen sos.dem. yhdistys ry (1), Nastolan demarit ry (1), Uudenkylän työväenyhdistys ry (1), Salpausselän demarit ry (0), Villähteen demarit ry. (0).

Muut kärkipaikat menivät samaan malliin:

¤ Kaupunginvaltuuston
3. varapuheenjohtaja Pekka Komu, Lahden työväenyhdistys.

¤ Kh:n elinvoima- ja työllisyysjaoston vpj.
Erkki Nieminen, Lahden työväenyhdistys.

¤ Kh:n konserni- ja tilajaoston jäsen
Minna Lampinen, Lahden työväenyhdistys.

¤ Hyvinvointi- ja vapaa-ajanlautakunnan puheenjohtaja
Maria Mäkynen, Lahden työväenyhdistys.

¤ Sitten lohdutuslahja sirpaleosastoille: sivistyslautakunnan puheenjohtajaksi Marju Markkanen, naisyhdistys.

Kaupungnvaltuuston 1. varapuheenjohtaja oli viime valtuustokaudella kansanedustaja
Mika Kari, Lahden työväenyhdistys, mutta yhdistyksen sisäisessä paikkajaossa varapuheenjohtajuus päätettiin nyt antaa Pekka Komulle. Mika Kari oli myös maakuntahallituksen puheenjohtaja, mutta sekin tehtävä meni nyt Komulle. Mika Karille annettiin lohdutukseksi Lahti Energia Oy:n hallituksen varapuheenjohtajuus.

Valtuuston eilisessä kokouksessa ei Mika Kari ollut. Saapa nähdä, vieläkö hän ensi vuoden maakuntavaaleihin lähtee keräämään ääniä puolueelleen.

Tulee mieleen
Satu Taiveahon tapaus Kouvolassa. Hän sai vaaleissa yli tuhat ääntä, toiseksi eniten SDP:stä ja neljänneksi eniten, kun otetaan huomioon kaikkien puolueiden ehdokkaat. Häntä eivät demarit kuitenkaan kelpuuttaneet kaupunginhallitukseen.

Lahden demareiden näissä kuvioissa ei Ville Skinnari (Etelä-Lahden sosialidemokraatit) ollut mukana, sillä hän ei katso tehtävänsä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä mahdollistavan muita kunnallisia vakansseja kuin jäsenyyden kaupunginvaltuustossa.

Katsoin valtuuston kokousta eilen kaupungin verkkolähetyksenä. Oli paljon uusiakin valtuustopäättäjiä, joista yksi Sanna Virta, Etelä-Lahden sosialidemokraatit. Kun hän ei osannut päättää, pitäisikö hallintosääntömuutoksia puolustaa tai vastustaa, hän äänesti viisi kertaa tyhjää. Että tällaisia "päättäjiä".

kari.naskinen@gmail.com