keskiviikko 18. elokuuta 2021

Lääkärit päästävät sairaita liikenteeseen

Yli 80-vuotias mies sai toukokuussa aivoverenvuodon. Muutaman kuukauden kestäneen sairaalahoidon ja kuntoutuksen hän pääsi kotiin ja autonrattiin, mistä kertoi nyt Facebookissa:


Toissapäivänä istahdin siis taas kuljettajan penkille. Autoa ajaessa käsi vielä alkuun vähän empi oikean ja vasemman välillä, mutta eilen illalla toista kättä saattoi jo vähän lepuuttaa. Ajoin tosin vain kahdeksaakymppiä. Oikea jalka ei ensin oikein erottanut toisistaan jarru- ja kaasupolkimia, mutta neuvomalla se jalkakin oppii.”

Kirjoituksesta kävi ilmi, että ajomatka oli 150 km ja seuraavana päivänä takaisin kotiin.

Tällaisia vaarallisesti vajaakykyisiä siis lääkärit päästävät liikenteeseen. On
lakiin kirjattu ilmoitusvelvollisuus, jonka mukaan lääkärin on salassapitosäännösten estämättä ilmoitettava poliisille, jos hän toteaa, ettei potilas enää täytä ajokortin terveysvaatimuksia.

Myös terveyden- ja sairaanhoitajien tehtävänä on arvioida työssään, voiko potilas kuljettaa moottoriajoneuvoa liikenteessä sairautensa tai vammansa sekä mahdollisten tutkimusten, lisäselvitysten ja hoitojen ajan.

Kun terve autoilija uusii ajokorttiaan, häneltä kysytään, kuka on tasavallan presidentti ja mikä päivä tänään on. Pitää myös piirtää kellotaulu ja siihen viisarit osoittamaan kymmentä yli viittä, mutta ajamisen osaamista ei oteta puheeksi. Aivovammapotilas sen sijaan päästetään sairaalasta vaikka heti parkkipaikalla olevan autonsa rattiin.

kari.naskinen@gmail.com