sunnuntai 22. elokuuta 2021

Alvar Aalto ja 30 kohdetta Inkeroisissa

Vuosittainen Alvar Aalto -viikko järjestettiin tänä vuonna Kouvolassa, josta kuntaliitosten myötä on tullut merkittävä Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten keskittymä. Inkeroisten Tehtaanmäen koulussa sen oppilaat Minna Tähtinen ja Anni Jokiranta vetivät opastettuja kierroksia; kuvassa Minna ja Anni ovat luokkahuoneessa, jossa on vielä jäljellä ainoa alkuperäinen liitutaulu vuodelta 1939. Inkeroisissa on yhteensä noin 30 Alvar Aallon suunnittelemaa rakennuskohdetta, suurimpana Anjalan paperitehdas.


Kun Tampella 1930-luvulla päätti perustaa paperitehtaan Inkeroisiin, kuului Inkeroinen vielä vanhaan Sippolan pitäjään. Suunnittelutehtävään palkattiin Alvar Aallon arkkitehtitoimisto, joka oli aikaisemmin jo suunnitellut Sunilan tehdasalueen Kotkassa. Samaan toimeksiantoon kuului paljon muutakin, koska Inkeroisiin piti ison tehtaan takia saada myös uusia asuntoja. Tuli tehtaan virkailijoille kerrostaloja, mestareille paritaloja, insinööreille omakotitaloja jne. Niin rakennettiin myös uusi kansakoulu, koska vanha koulu oli käynyt liian pieneksi.



Minna ja Anni esittelivät nykyisen ala-asteen koulun tiloja, joissa Aallon kädenjälki on hyvin säilynyt: kattoikkunoita, seinän yläreunassa olevia ikkunoita, pyöristetyistä rimoista tehtyjä pintoja,
kaarevia muotoja, alkuperäisiä puu- ja klinkkerilattioita sekä huonekaluja. Oppilaita koulussa on tällä hetkellä satakunta, mutta koska Kouvolassakin kouluverkkouudistus etenee, päättyy Tehtaanmäen koulu 2024. Nyt Aalto Inkeroinen ry. pyrkii etsimään rakennukselle sen kulttuuriperintöarvoja kunnioittavaa uutta käyttöä.




Alvar Aallon töistä valmistuivat ensimmäisinä 1937-38 paperitehtaan konesali, hiomo, jälkikäsittelyosasto ja varasto, yhdeksän asuinrakennusta sekä yksi autotalli- ja varastorakennus. Viimeiset ovat 1950-luvulta kuorimo, höyryvoimalaitos ja aivan viimeksi valmistuneena vedenpuhdistuslaitos 1960.

Kun eilen lähdimme Tehtaanmäen koululta valokuvaamaan näitä muita kohteita, syntyi Stora Enson paperi- ja kartonkitehtaan pääportin lähellä hauska tilanne: pysäytin auton parkkipaikalle ja Ulla-rouva lähti kännykkänsä kanssa kävelemään lähemmäs tehdasta ja porttia, jolloin vartiointifirman mies ajoi autolla Ullan luo ja kysyi, onko hän vakoilija.

Vakoilijoita emme olleet, mutta kielenhuoltoa pitää aina hoitaa. Kadunnimikyltti on näet kirjoitettu väärin. Jos kadunnimi muodostetaan henkilön etu- ja sukunimistä, sen pitää esimerkiksi tässä tapauksessa tulla muotoon Alvar Aallon kuja. Jos käytetään vain yhtä nimeä, tehdään yhdyssana: Alvarinkuja tai Aallonkuja.

Alvar Aalto -viikon järjestää Alvar Aalto -kaupunkien verkosto, joka perustettiin 2017 Jyväskylässä. Muut jäsenkaupungit ovat Alajärvi, Espoo, Eura, Hamina, Helsinki, Imatra, Järvenpää, Kotka, Kouvola, Lahti, Oulu, Paimio, Pori, Raasepori, Rovaniemi, Seinäjoki, Turku, Vantaa, Varkaus, Aalborg ja Wolfsburg.
Verkoston toimintaa koordinoi Alvar Aalto -säätiö.

kari.naskinen@gmail.com