maanantai 17. toukokuuta 2021

Saksa on aina Saksa

Menneisyydenhallinta Saksassa tuntuu edelleen vaikealta. On vakavaa pyrkimystä anteeksipyyntöihin ja syiden etsimistä Saksan natsihistoriaan, mutta on myös sitä toista laitaa, jossa asian käsittelyä vältetään, äärimmäisissä tapauksissa saatetaan jopa naureskella. Saksalaiset nykykirjailijatkin pitävät näitä asioita esillä, ja Goethe-Institut Finland on nyt julkaissut kirjana kuusi saksankielistä näytelmää, joista Falk Richterin (s. 1969) erikoisesti englanninkielinen näytelmä In My Room kertoo saksalaisten miesten ja heidän isiensä suhteesta lähimenneisyyteen.

”Meidän olisi pitänyt sodan jälkeen ampua ne kaikki, kaikki”, sanoo yhden isä ja tarkoittaa sitä kansallisjoukkiota, joka kätkeytyi siihen ns. kristillisdemokraattiseen unioniin. ”Ei niissä ollut ikinä mitään kristillistä eikä mikään niissä ollut koskaan demokraattista, vanhojen natsien sulatusuuni, sellainen CDU-puolue on aina ollut, ne kaikki kätkeytyi sen suuren huuman jälkeen, kun kahleet katkaistiin, ne olivat olleet kahdentoista vuoden ajan keskitysleirien vartijoita, sodankävijöitä ja sodan voittajia, kiskoneet juutalaisilta kultahampaat ja vieneet kaikki korut ja kaiken omaisuuden ja muun ja rahoittaneet niillä panssarinsa.”

Näytelmä sai kantaesityksensä Maxim Gorki Theaterissa Berliinissä 2019,
ja teksti on ankaraa: ”Konservatiivit ovat aina mahdollistaneet kaikkein kamalimmat julmuudet, konservatiivit anastivat minulta nuoruuden. - - - Nyt vähän ennen kuin jätän tämän planeetan lopullisesti, minulla on nyt viimeinkin kapinallinen vaihe, nyt minä puhun suuni puhtaaksi. Konservatiivit nostivat Hitlerin valtaan. Konservatiivit nostivat Trumpin valtaan. Ja myös täällä konservatiivit valmistautuvat taas nostamaan uuden fasismin valtaan, koska se on loppujen lopuksi valtiomuoto, joka on lähinnä heitä.”

Yhden isän poika Taner sanoo, että Herra Saksan valtakunta on taas rakentanut leirejä, tällä kertaa vierastyöläisille, jotka tulevat Turkista ja Italiasta ja Kreikasta:

”Siitä, että ne mahdollistaa saksalaisen talousihmeet tekemällä surkealla palkalla paskaduuneja, joita kukaan muu ei halua tehdä, ne saa lahjaksi majoituksen parakissa, ehdottoman erilliset miesparakit ja naisparakit, kaukana saksalaisten asumuksista, jotta kaikella on järjestyksensä, eikä sekoittumista liiemmin tapahdu, eikä nesteitä liiemmin vaihdeta, sillä Herra ja Rouva Saksa rakastavat puhtautta; likaa ja epäjärjestystä he eivät rakasta.”

Kaikenlaista "puhtautta" nyky-Saksassa edustaa myös äärioikeistolainen populistipuolue AfD:n perustajäseniin kuuluva Alexander Gauland (s. 1941), joka aikaisemmin ehti olla 40 vuotta CDU:n mies. Näytelmässä Taner sanoo näkevänsä Gaulandin varjot.

”Ne sanoo ei se nyt niin kamalaa ollut.”
Tanerin kaveri Benny: ”Mikä ei ollut?”
Taner: ”Miljoonien ihmisten kärsimykset.”
Benny: ”Ahaa, entä muuta?”
Taner: ”
Tärkeämpiäkin asioita on.”
Benny: ”Niin kuin mitä?”
Taner: ”Runoja ja sonaatteja.”
Benny: ”Ahaa.”
Taner: ”Niin, ei ollut pelkkää tappamista, oli myös runoja ja sonaatteja sekä kuningas Henrik Leijona.”

Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) työ on vähätellä sodan kauheuksia ja tasoittaa siten tietä uuteen sotaan. Internetissä AfD:n porukat paukuttavat tuhoamisfantasioita ja valmistautuvat h-hetkeen. Heidän liittolaisensa poliisissa, armeijassa, lehtien toimituksissa on jo saatu turvattua perustuslain suojaan, joten valmistautuminen vallankaappaukseen on käynnissä sekä verbaalisesti että fyysisesti.

Erään maahanmuuttajan aikuinen poika Emre sanoo, että hänen isänsä on oikeastaan saksalaisin saksalainen, jonka hän tuntee. Isä on supersaksalainen, joka on oppinut kaiken perinteisimmän saksalaisuuden: turvallisuus, logiikka, lomasuunnittelu, ylipäätään suunnittelu, suunnitteluvarmuus, varmuuslukko, varalukko, varajohto, tosi paljon johtoja, kovalevyjä, tarvikkeita, tavaraa. Jokaiseen ongelmaan on varauduttava: sähkökatko, tulva, tulipalo, ryöstö, kylpyhuoneen kaapin lenksuvat ovet, eväsretki, varapeite, retkipöytä jotta voi joskus bulgariassa pitää mukavan tauon, lisäksi purkkeja, jotka pitää lämpiminä ja säilyttää tiiviisti kaksi vuorokautta, ne oli tarjouksessa, tarjoukset ovat ylipäätään kaikkein parasta mutta sitä ei saa sotkea johonkin nuukuuteen sen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä vaan kyse on käytössä olevien resurssien optimoinnista.

kari.naskinen@gmail.com