keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Roberto Rossellini ja Ferrari

Filmihullu-lehden päätoimittajalta Lauri Timoselta on juuri ilmestynyt elämäkertakirja Federico Fellinistä (Uneksijan sirkus, Rosebud 2021). Kun sivuja on yli tuhat, mahtuu paljon asiaa myös muista elokuvamaailman ihmisistä. Roberto Rossellinista kirjottaessaan Timonen mainitsee, että Rossellini kuului Enzo Ferrarin perhetuttuihin ja osallistui 1953 Jyväskylän Suurajoihin sijoittuen neljänneksi. Kirjailija on näköjään ottanut tämän väärän rallitiedon Wikipediasta, eikä ole autourheilusta tietämättömänä tarkistanut asiaa. Wikipediahan ei ole samanlainen oikean tiedon lähde kuin olivat ennen tietosanakirjat.


Sen verran oikeilla jäljillä Wikipedia kuitenkin on, että Rossellini harrasti kilpa-autoilua. Rossellinin ja Ferrarin läheinen suhdekin oli totta. Kuvassa Rosselini (vas.) on yhdessä ensimmäinen F1-maailmanmestarin Giuseppe Farinan, vaimonsa Ingrid Bergmanin ja Enzo Ferrarin kanssa. Lokakuussa 1954 hän kävi esittäytymässä Ingridin kotimaassa ja osallistui Karlskogan moottoriradalla kilpailuun, jossa kuitenkin keskeytti.


Vuonna 1953 Rosselini osallistui elokuvaaja Aldo Tontin kanssa Mille Miglian 1000 mailin ajoon (kuvassa) Bresciasta Roomaan ja takaisin, mutta Ferrari 250 MM Vignaleen tullut tekninen vika keskeytti ajamisen seitsemän tunnin jälkeen. Kilpailun voitti 10,5 tuntia kestettyään pari Giannino Marzotto - Marco Crosara samanlaisella autolla. Toiseksi tuli Juan Manuel Fangio - Giulio Sala Alfa Romeolla. Mille Miglia oli urheiluautojen MM-sarjan osakilpailu, jonka muita tuttuja nimiä tuolloin Mille Migliassa olivat mm. Peter Collins, Hans Herrmann, Karl Kling, Stirling Moss ja Luigi Musso.


Kova Ferrari-mies Rossellini olikin, 250 MM Vignalen lisäksi hänellä oli ainakin Ferrari 212 Inter Europa Coupe. Yksityistilauksesta Rossellinille muotoiltiin Ferrari 375 MM Berlinetta, ja tämän ”Bergman Coupen” hän antoi lahjaksi vaimolleen. He olivat naimisissa 1950-56.

Rossellinin parhaat elokuvat Wikipediasta tarkistamatta:

Rooma avoin kaupunki (1945)
Saksa vuonna nolla (1947)
Stromboli (1949)
Paisà – vapauden tuli (1946)
Rakkauden ihme (1948)


kari.naskinen@gmail.com