maanantai 10. toukokuuta 2021

Päästöneuvoja seurakunnille


Postiluukusta tuli taas Kirkonseutu-lehti. Se tipautetaan aina muutaman viikon välein joka kotiin Lahdessa, Heinolassa, Hollolassa, Asikkalassa, Hartolassa, Kuhmoisissa, Kärkölässä, Padasjoella ja Sysmässä, yhteensä 91 000 kpl. Uusimmassa numerossa päätoimittaja Markus Luukkonen kirjoittaa, että Kirkonseutukin on mukana seurakuntien päästöjenvähennysohjelmassa. Ne lehdet, jotka viikonvaihteessa jaettiin, aiheuttivat hiilidioksipäästöjä 6,6 tonnia. Valtava määrä, mutta mukaan onkin laskettu kaikki alkaen paperin valmistuksesta, jonka osuus lehden päästöistä on 63 prosenttia.

Vielä olisi kuitenkin
tehtävissä lisää päästösäästöjä. Miksi lehti painetaan Joensuussa, josta kuljetukset tänne Päijät-Hämeeseen muodostavat kolme prosenttia kokonaispäästöistä? Kirjapainoja on Lahdessakin.

Entä miksi
lehti jaetaan muillekin kuin uskoville? Paperintuhlausta voitaisiin vähentää pienentämällä jakelumäärä 64 000:een, jos lehti jaettaisiin vain seurakuntiin kuuluville.

Minkähänlainen metakka muuten siitä syntyisi, jos vaikka ateistien liitto jakaisi lehtensä joka kotiin 15 kertaa vuodessa, tai poliittiset puolueet omat mainoslehtensä?

Lehden painamisesta kaukana Joensuussa tulee mieleen sekin, eivätkö täkäläiset seurakunnat tunne sosiaalista vastuuta lähialueen ihmisten työllistymisestä.

kari.naskinen@gmail.com