torstai 27. toukokuuta 2021

Kolme isäntämaasopimusta

Suomi on tehnyt kolme sotilaallista isänmaasopimusta, kaksi niistä vajain valtuuksin. Ensimmäisen teki pelkkä ”valkoinen Suomi”, kun se hankki saksalaiset voittamaan kansalaissodan 1918. Toinen tehtiin Hitlerin kanssa toisen maailmansodan aikana ja kolmas tehtiin Naton kanssa 2014 puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin allekirjoittamana ilman eduskunnan päätöstä.


Nyt on meneillään Suomen sitominen entistä kiinteämmin Naton geopoliittiseen strategiaa. Ollaan hankkimassa kymmenellä miljardilla eurolla 64 hävittäjälentokonetta, tuorein tarjous on saatu amerikkalaiselta Lockheed Martinilta, ja se on sotatekniikan kannalta ilmeisesti aivan huippua. Yhdysvaltain suurlähetystössä eilen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Lockheedin edustaja eversti evp. Scott Davis sanoi, että Lockheed tarjoaa 64 viidennen sukupolven F-35-konetta neljännen sukupolven hävittäjien hinnalla.

”F-35 on kaukana neljännen sukupolven hävittäjien edellä. Se on pystyvin ja selviytymiskykyisin hävittäjä seuraavien yli 40 vuoden ajan”,
sanoi Davis.

Kysymys on selvästi alennustarjouksesta. Suomessa on alan asiantuntijoilla ollut sellainen käsitys, että hankkeeseen budjetoitu 10 miljardia euroa ei riitä 64 moderneimpaan F-35-hävittäjään ja niiden ohjusaseistukseen, mutta nyt on ilmeisesti saatu tarjous, ”josta ei voi kieltäytyä”. Myyvät uusinta uutta vanhojen koneiden hinnoilla. Tällä tarjouksella Joe Biden, Pentagon ja Lockheed Martin haluavat varmistaa Suomen entistä tiukemman sitoutumisen Natoon. Olisi Naton kannalta epäsopivaa, jos Suomi päätyisi vaikkapa ruotsalaisiin Saab Gripen E -hävittäjiin, jolloin Suomen geopoliittinen kykentä USA:n johtamaan Natoon ei olisi aivan saumaton.

kari.naskinen@gmail.com