maanantai 24. toukokuuta 2021

Lännen kaksoisperiaatteet

Valkovenäjä pakotti matkustajalentokoneen laskeutumaan vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia Minskiin, jossa oppositioaktivisti Roman Protasevitš pidätettiin. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaatii nyt pakotteita Valkovenäjälle ja Protasevitšin vapauttamista. USA:n ulkoministeri Anthony Blinken on jyrkkänä samasta syystä.


Leppoisammin suhtauduttiin vastaavanlaiseen tilanteeseen, kun Bolivian presidenttiä
Evo Moralesia kuljettanut kone joutui laskeutumaan Wieniin, koska Ranska ja Portugali kielsivät konetta lentämästä niiden ilmatilassa. Morales oli tulossa Moskovasta valtiovierailulta ja amerikkalaiset luulivat, että hän oli ottanut mukaansa tietovuotaja Eduard Snowdenin, joka vuotosivusto Wikileaksin mukaan oli hakenut turvapaikkaa Boliviasta.

Helsingin Sanomien uutisessa Bolivian ulkoministeri David Choquehuanca piti epäilyksiä Snowdenin kyyditsemisestä presidentin koneessa tyrmistyttävinä: "Emme tiedä, kuka keksi tämän valheen. Haluamme ilmaista paheksuntamme, koska tapaus saattoi presidentin hengen vaaraan." (HeSa 3.7.2013)

Moralesin kone pysäytettiin Yhdysvaltain käskystä ja operaatioon osallistuivat täällä Euroopassa Espanja, Italia, Itävalta ja Ranska. Lentokone tutkittiin, Snowdenia ei löytynyt ja matka pääsi jatkumaan 13 tunnin kuluttua. Morales tuomitsi USA:n ja EU-maiden toimet provokaationa koko Latinalaista Amerikkaa kohtaan, mutta siihen se jäi, USA ja Eurooppa olivat kuin kusi sukassa.

Sekä
Protasevitš että Snowden ovat paljastaneet omien maittensa hallitusten ihmisoikeusrikkomuksia. Molemmat pääsevät pahimmassa tapauksessa hengestään. Lännen suhtautuminen asioihin on kuitenkin erilaista riippuen siitä, tapahtuuko jotain esimerkiksi Minskissä tai Wienissä tai Gazassa.

kari.naskinen@gmail.com