maanantai 1. kesäkuuta 2020

Pahin ohi, mutta palvelu ei pelaa

Koronarajoitusten helpotuttua kävimme päiväkahvilla Tankki-baarissa Lappilan kylässä Kärkölässä. Otsikkoni ei koske sitä – jäljempänä siitä –, vaan tarjoilu toimi ja terassilla oli kiva istuskella. Oven yläpuolella oleva teksti ”Arbeit macht frei” kuitenkin ihmetytti, koska eihän työ vapauta, vaan orjuuttaa.

Kotiin ajellessamme tuli mieleen poiketa pitkästä aikaa kevyellä lounaalla McDonaldsissa. Ei onnistunut. Sisällä ihmiset odottivat lappujensa kanssa hampurilaisia, jotka he olivat tilanneet sellaisesta digitaalisesta kosketusnäyttötaulusta. Kun siitä en mitään ymmärtänyt, menin tiskille, jossa oli yksi (1) myyjätyttö. Voinko tästä tilata, kysyin. - Kyllä joo, mutta mulla on tässä nyt vähän muuta, vastasi myyjätär.

En siis voinut tilata. Henkilökuntaa kyllä näytti keittiön puolella olevan ainakin 15, mutta heistä ei ollut avuksi, koska he tekivät näyttötaululta tilattuja annoksia ja samoin niitä annoksia, joita tilasivat ulkona autojen kanssa jonottaneet asiakkaat. Lähdimme kotiin ja teimme kotiruuan.


Tällaistahan tämä nykyisin on. Viimeksi VR ilmoitti, että se lopettaa rautatieasemilta lipputoimistojaan, myös meidän kaupungista Lahdesta. Postikonttori lopetettiin jo viime vuonna. Eli junaliputkin on kohta tilattava jostain kosketuskoneesta.

Mitähän ne edunvalvojat meidän äänestäjien puolesta tekevät, siis kansanedustajat Mika Kari (SDP) ja Ville Skinnari (SDP)? Kaupunginjohtaja Pekka Timosta valittaessakin kehuttiin, että hänellä on erinomaiset suhteet joka paikkaan ja että on hyvä edunvalvoja. Ei siltä tunnu. Päijät-Hämeen liitonkin pitäisi hoitaa asioitamme, mutta tyhjää täynnä. Ennen siellä olivat erityisesti edunvalvontapäällikkönä Pentti Nikula ja hänen jälkeensä yhteyspäällikkönä Pekka Hopeakoski, mutta tällaisia nimikkeitä siellä ei enää ole.

Tämä on taas vanhan toistoa, mutta virastot, pankit ja muut laitokset ovat
kaikki samassa juonessa McDonaldsin kanssa: kaikki pitää ihmisten tehdä itse. Korkoa ei käyttötileillä oleville säästöille enää makseta, joten luulisi pankkien rahojen riittävän henkilöstön palkkaamiseen, mutta mitä vielä. Joka aamu pankkien avatessa ovensa siellä on iso määrä asiakkaita, jotka odottavat pääsevänsä sisäpuolelle – jonottamaan.

Haistakoon vittu koko yhteiskunta, en paremmin sano.

kari.naskinen@gmail.com