keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Sanoja ja värejä kieltolistalle

Televisiosta tulleen kolmiosaisen Puukkoa selkään -sarjan eilisessä jaksossa valkoihoinen nainen sanoi tummahipiäiselle työkaverilleen, että se on molopää mulkero.

”Jos sanoisin, että olet musta molopää mulkero, voisit soittaa poliisille, mutta koska sanon vain molopää mulkero, niin et voi mitään. Koska todistajia ei kuitenkaan ole tässä kuulemassa, niin kyllä sinä olet musta molopää mulkero.”

Jotenkin näin valkoinen nainen sanoi. Kävi kuitenkin niin, että molopää nauhoitti naisen mäkätyksen kännykällään ja työpäivän jälkeen naisen kotiovelle ilmestyi kaksi poliisia.

Näin tämä nykyisin menee. On kiellettyjä sanoja, Suomessa myös kiellettyjä värejä. Sininen ja musta ovat väärä yhdistelmä, ne yhdistämällä voi saada rangaistuksen. Kun tällainen sensuurihenki nyt tuntuu olevan muodikkaasti nousussa, kohta kieltolistalle joutuu luultavasti myös pukeutuminen punaiseen paitaan ja keltaiseen solmioon.

Amerikassa lopetettiin Tuulen viemää -elokuvan esittäminen televisiossa, koska sen historialliset tosiasiat kuvaavat rasismia. Luultavasti seuraavaksi poistuvat ohjelmistoista kaikki Hitlerin natsi-Saksaa käsittelevät elokuvat.

Patsaitakin hävitetään.
Kristoffer Kolumbus on jo kaadettu.

Uudeksi rikosnimikkeeksi on tulossa ”ajatusrikos”. Ehkä jos on ihan hiljaa ajatuksineen, selviää, mutta jos erehtyy tuomaan laittomia ajatuksia vähänkin esille, joutuu tuomiolle. Fil. tri, valt. tri Jukka Hankamäki kirjoitti ns. valtamedian tieto- ja totuuskriisistä yli 400-sivuisen kirjan Totuus kiihottaa, ja niin paljon sen yksi luku kiihottikin, että myrsky nousi. En ole kirjaa lukenut, mutta jotain älytöntä soopaa siinä yhdessä luvussa ilmeisesti on. Tämän takia nyt pinnalla olevaan lynkkausmentaliteettiin kuuluukin, että kirjoittajaa uhkaa lähes maastakarkotus.

Sana ei nyt ole vapaa. Kuten
entinen Helsingin yliopiston professori Timo Vihavainen on todennut, ovat Suomen päämediat täynnä kivapuhetta ja ankkapuhetta ja ovat kokonaan kuuroja kriittiselle informaatiolle. Informaation vapauden ja monipuolisuuden sijasta ne ovat sairaalloisesti kiinni omassa kaikkivoipaisuudessaan ja täydellisyydessään. Valtamedian mekkalointi sananvapautta vastaan on yhtä matalatasoista kuin sosiaalisen median meuhkaaminen sekä sananvapauden puolesta kuin sitä vastaan.

Filosofitkaan eivät enää saisi pohtia asioita vapaasti. Vihavainen muistuttaa, etteivät Platon ja Schopenhauerkaan olleet nykymittapuilla poliittisesti korrekteja. Milloinkahan vaihteeksi heidän kirjojaan aletaan polttaa roviolla?

Sen sijaan laumasuoja varjelee nyt toisenlaisia filosofeja, esimerkiksi lespo-bi-kirjailijaa Simone de Beauvoirea. Myös hänen kirjojaan on tietenkin edelleen julkaistava, koska filosofin tehtävänä on uskaltaa ajatella kaikkia mahdollisuuksia. Nyt vain ajan henki on sellainen, että tätä mahdollisuutta pyritään rajoittamaan.

Tästä pääsee siihen asiakokonaisuuteen, joka koskee homoja. Heistä käytetään puhekielessä termiä ”gay”, millä on tarkoitus erottaa heidät ikään kuin paremmiksi ihmisiksi kuin normaalit heterot. Ennen kuin homot ottivat tämän nimityksen omaan käyttöönsä, sillä tarkoitettiin englannin kielessä eläväistä, hilpeää, iloista. Homot siis halusivat asemoida itsensä myönteisemmiksi ihmisiksi kuin me tavalliset tallaajat.

Tällainen termien ja asioiden omiminen on nykyisin muutenkin erikoista ja harmillista. Homot esimerkiksi ovat ottaneet sateenkaaren värit niin omakseen, että
sinipunakeltavihreäoranssiyhdistelmä ei muille kuulu. Suomessa taas äärioikeistolaiset skinit ja se muu outo sakki on alkanut kantaa kaulassaan Suomen vaakunan leijonatunnusta, että nyt leijona kuvaa nimenomaan tätä aatesuuntaa. Onneksi jääkiekkomaajoukkue sentään on toistaiseksi rohjennut säilyttää leijonan pelipaidoissaan.

kari.naskinen@gmail.com