tiistai 30. kesäkuuta 2020

Turhatkin valitukset työllistävät ja viivästyttävät

Demokratiaan kuuluu, että kansalaiset voivat valittaa julkishallinnon tekemistä päätöksistä vaikka oikeuslaitokseen asti, jos ovat tyytymättömiä päätöksiin. Yksi laajakantoisimmista valituksenkohteista ovat kunnalliset kaavapäätökset. Vaikka tällainen valitus todettaisiin aiheettomaksi, on oikeusprosessi saattanut kestää jopa vuosia. Valittaja on silti ehkä päässyt tavoitteeseensa, esimerkiksi jonkin ison yrityshankkeen torjumiseen.

Pienistäkin asioista valitetaan. Koska vähäpätöisetkin valitukset on asiallisesti käsiteltävä, ne työllistävät tarpeettomasti kuntien virkamiehiä ja usein sen jälkeen oikeuslaitosta. Tällaisista niuhottamisista on t
uoreena esimerkkinä Savonlinnassa tehty valitus oopperajuhlien saamasta 350 000 euron avustuksesta. Valituksen oli tehnyt kaupunginhallituksen jäsen Juha Kukkonen (Ps) ensin Itä-Suomen hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Avustuksesta oli päättänyt kaupunginhallitus, joka Kukkosen mielestä oli esteellinen päätöksentekoon, koska kh:n jäsenille oli tarjottu mahdollisuus päästä ilmaiseksi katsomaan yhtä oopperaesitystä, ja mikä pahinta, vielä saamaan ilmainen väliaikatarjoilu – lasi samppanjaa ilmaiseksi on yksi kauheimpia korruption muotoja.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että valitus oli aiheeton. Hullunkuriseksi Kukkosen valituksen teki sekin, että tällainen vapaalippumahdollisuus oli tarjottu myös Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikille jäsenille.
Kho:n mukaan tällainen menettely on kuitenkin aivan normaalia ja on vain kohtuullista, että paikallispoliitikot ottavat vastaan tällaisen vieraanvaraisuuden.

Valittaja oli sitä mieltä, että korruptiota tämä on. Luultavasti useimmissa kunnissa on tällaisia tilanteita. Kun paikkakunnalla järjestetään merkittäviä kulttuuri-, urheilu- tai muita tapahtumia, valtuutetut usein saavat niihin vapaalippuja. Kunnan omien taidelaitosten esityksiin valtuutetut saavat pääsylippuja alennettuun hintaan jne. Eikä tässä ole mitään väärää. Jos jotkut valtuutetut ovat muuten laiskoja kiinnostumaan tällaisista tapahtumista, heitä on hyvä herätellä vaikka vapaalipuilla seuraamaan oman kunnan tapahtumia.

On naurettavaa väittää, että kaupunginvaltuusto vaikkapa teatterin ja orkesterin seuraavan vuoden budjettirahoitusta käsitellessään ajattelisi omia alennuslippujaan.

Valitusoikeus on hyvä, mutta joku roti valitusten tekemisessä pitäisi olla.

kari.naskinen@gmail.com