tiistai 23. kesäkuuta 2020

Taivasten valtakuntia on kolme

Helsingin Sanomien kulttuurisivulla oli toukokuun lopulla erikoinen ilmoitus. Nova Bethlehem ry. mainosti siinä uutta kirjaansa, johdatusta ruotsalaisen filosofin ja mystikon Emanuel Swedenborgin (1688 - 1772) teologisiin kirjoituksiin. Stanfordin yliopiston skaalan mukaan Swedenborgin älykkyysosamäärä oli 205, mikä on kaikkien aikojen korkeimpia. Suomen Mensa ry:n jäseneksi pääsee 131:llä. Swedenborgin äly riitti jopa Jumalan kohtaamiseen ilmestyksessä 1745. Kristilliset kirkot kuitenkin hylkäsivät Swedenborgin ajatukset ja kirjoitukset.

No mikäpä tässä sitten. Koska kenttäpiispa Pekka Särkiö kirjoittaa maallisista asioista, niin minä hengellisistä.

Y
hdessä hylkäystuomion saaneessa kirjassaan Swedenborg kertoi näyistään tuonpuoleisesta. Hän kertoi havaintojensa perusteella, että Taivaita on kolme, joista parhaaseen pääsevät vain vanhurskaat. Tämä korkeinta taivas on "selestinen valtakunta”, ja sinne seulottavat ihmiset saavuttavat kaikkein korkeimman kirkkauden asteen, mikä ihmiselle on mahdollista maallisen kuoleman jälkeen. Siellä selestisessä kirkkaudessa vanhurskaat asuvat Isän Jumalan ja Hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen luona. (celestial, eng. = taivaallinen)

Swedenborg ei ollut ensimmäinen, joka sanoi tietävänsä kolmesta taivaasta tuonpuoleisessa. Jotkut varhaiset gnostikot vertasivat taivasta kolminaisuuteen ja esittivät, että kukin jumaluuden persoona viittasi omaan tasoonsa.

Mormonismin nettisivulta löytyi lisää Swedenborgin ajatuksia:
-
Kuoleman jälkeen kaikki ihmiset menevät odotuspaikkaan nimeltä "henkimaailma", joka on jaettu "henkivankilaan" kastamattomille ja "paratiisiin" kastetuille.
-
Selestisen valtakunnan enkelit ovat alastomia, mutta pitävät valkoista kaapua, jonka Herra on heille antanut. Se hohtaa ja kimmeltää.
- Henget ja enkelit ovat ihmisenmuotoisia, ja heidän kanssan voi keskustella "kuin mies miehelle". Ei kuorolaulua, siipiä eikä sädekehiä.
- "Henkimaailma" on tämä maa, mutta me emme voi nähdä henkiä "verhon" takia.
- Avioliitto on mahdollinen taivaan valtakunnassa.
- Taivas ja Helvetti ovat yhdessä syntyneet.

Swedenborg kirjoitti paljon, kirjoitettua tekstiä yli kaksi hyllymetriä, kaikki latinaksi. Suomeksikin on Swedenborgin kirjoja julkaistu:
Uusi Jerusalem ja sen taivaallinen oppi
Taivas, sen ihmeet ja Helvetti
Hieroglyfinen avain ja muita filosofisia tekstejä
Herran toinen tuleminen
(ilm. 5/2020)

Nova Bethlehemin maksamassa ilmoituksessa sanotaan lisäksi, että ”Swedenborg vaikutti moneen älykkääseen ajattelijaan, mm.
Goethe, Balzac ja Dostojevski saivat häneltä vaikutteita. Strindberg kuului samaan porukkaan, koskapa kirjoitti: ”Swedenborgin teokset ovat mittaamattoman laajat ja hän on antanut vastauksen kaikkiin kysymyksiini, aina ankarimpia myöten.”

Swedenborg ei perustanut mitään uskonnollista yhteisöä, mutta ennusti sellaisen ajan vielä tulevan, että hänen teostensa ympärille perustetaan Ilmestyskirjassa mainittava lopullinen ja ikuinen Uusi Jerusalem, josta tulee kaikkien kirkkojen kruunu ja viimeinen aito kirkko planeetallamme.

Mormoniuskonnon sata vuotta sitten perustanut
Joseph Smith on tällaisista kovista uskontomiehistä eniten tutkinut ja hyödyntänytkin Swedenborgin oppia. Smith myönsi, että Swedenborgilla oli oikeanlainen näkemys tuonpuoleisesta maailmasta. Smith oli lukenut Swedenborgin kirjoja, joita oli hänen kotikaupunkinsa Sharonin (Vermont) kirjastossa. Niinpä selestinen valtakunta kuuluu myös mormonien uskontoon.

Vaan mikähän on tämä selestinen Nova Bethlehem ry? Täytyy varmaan ruveta seuraamaan TV 7:n ohjelmia, jos se siellä tulisi esille.

kari.naskinen@gmail.com